Для варення з айви брати тільки стиглі плоди.
Інгредієнти:
айва відварена – 700 г,
цукор – 700 г,
вода (відвар) – 1 л.
ПРИГОТУВАННЯ:
- Айву ретельно промити, викласти в каструлю.
- Залити айву водою. Поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння. Зменшити вогонь до середнього. Варити, доки плоди не стануть м’якими (близько 20 хвилин).
- Підготовлені плоди викласти у холодну воду. Айву нарізати на четвертинки, шкірку акуратно зрізати, ретельно вибрати все насіння.
- Очищені плоди айви зважити, взяти стільки ж цукру, розчинити його у відварі (або воді).
- Додати айву і варити на найповільнішому вогні (близько 20 хвилин), обережно знімаючи в міру утворення піну.
- Коли плоди добре уваряться, викласти їх в емальований або інший відповідний посуд.
- Сироп продовжувати варити (близько 15-20 хвилин);
- А коли він ще більше загусне, вилити цей сироп гарячим на плоди. Варення готове.
- Варення має добре охолонути, тільки тоді його можна перекладати в сухі чисті банки та закочувати.