Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЧи може людина, яка втратила роботу в період воєнного стану, отримати субсидію...

Чи може людина, яка втратила роботу в період воєнного стану, отримати субсидію – відповідь Мінсоцполітики

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну багато українців опинилися у скрутних умовах, для яких оплата комунальних послуг у опалювальний період буде просто непідйомною. У Мінсоцполітики розповіли, що право на субсидію набула ще одна категорія громадян.

Так, на отримання субсидії можуть розраховувати особи, які втратили роботу у період дії воєнного стану в Україні.

«У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України багато хто залишився без роботи. У них постає питання, як оплачувати житлово-комунальні послуги, адже з початком опалювального сезону загальна сума платіжки суттєво збільшується внаслідок появи послуги опалення. У цій ситуації можливе оформлення житлової субсидії», – зазначили у Мінсоцполітики.

Субсидія також надається людині, звільненій з роботи. Його заробітна плата не враховується під час призначення субсидії. За житловою субсидією людина може звернутися у будь-який період року, якщо вона не спроможна оплачувати житлово-комунальні послуги. Для розрахунку житлової субсидії з початку опалювального сезону (жовтень) враховується дохід осіб за І – ІІ квартали. Однією з умов призначення житлової субсидії є наявність у працездатних осіб доходів у розмірі не менше за мінімальну заробітну плату та сплату єдиного соціального внеску (ЕСВ). У той же час, у разі відсутності доходу та сплати ЄСВ житлова субсидія може призначатися, якщо особи протягом періоду, за який враховуються доходи, не менше місяця були зареєстровані у Державній службі зайнятості як безробітні. При цьому для осіб, які втратили роботу в період воєнного стану та зареєстровані у Державній службі зайнятості як безробітні та їм призначено допомогу з безробіття, при розрахунку житлової субсидії до доходу враховується розмір призначеної допомоги з безробіття замість суми отриманої заробітної плати за попереднім місцем роботи. Такий підхід дозволяє отримати належну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг, адже чим нижчі доходи, тим більший розмір виплати.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, до якого числа потрібно подати заяву на субсидію, щоб не залишитись без допомоги.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні