Чому буряк виріс гірким?

Этот материал также доступен на русском языке

буряк
Іноді трапляється, що вирощені коренеплоди виявляються несолодкими на смак або гірчать.

Основні причини, чому буряк гіркий

  • неякісне насіння;
  • дефіцит вологи;
  • неправильні підживлення – на початку вегетації культурі потрібен азот, а з середини – калій та фосфор;
  • загущені посіви;
  • важкий і кислий грунт – для гарного зростання корінню потрібен повітрообмін і пухкий грунт;
  • Несвоєчасне прибирання – великі, перерослі плоди менш солодкі, жорсткі і волокнисті.

Як правильно вирощувати буряк?

  • ретельно вибирайте сорти, вивчайте їх характеристики;
  • у посуху регулярно поливайте рослини – 1-2 рази на тиждень по 7-15 л на кв. м;
  • після кожного поливу розпушуйте грунт або замульчуйте посадки скошеною травою, соломою або сухим листям;
  • з появою двох листочків прорідіть сходи, залишаючи з-поміж них 3-4 см, а за появи 4-5 листя збільшіть проміжок між посадками до 6-8 см;
  • своєчасно вносіть підживлення – за сезон буряки підгодовують тричі. Перше підживлення проводиться навесні, після появи 3-4 справжніх листочків. Полийте посадки розчином пташиного посліду (1:20), розчином настою коров’яку (1:10) або розчином сечовини (1 столова ложка на 10 л води). Через два тижні розведіть 1 столову ложку калімагнезії, 1 столову ложку суперфосфату, 1 чайну ложку сечовини, 1/2 чайної ложки борної кислоти та 1 г марганцівки в 10 л води та повторіть підживлення. Третій раз підгодуйте буряки в середині серпня, за місяць до збирання врожаю, для цього розведіть 1 столову ложку сульфату калію і 2 столові ложки суперфосфату в 10 л води.

Що робити з гірким буряком?

  1. Перед готуванням гіркий буряк вимочіть в оцтовому розчині не більше 20 хвилин, а потім відваріть.
  2. Такий овоч можна відправити і на зберігання – при тривалому зберіганні в сухому прохолодному місці гіркота знизиться.
Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?