Основні причини, чому буряк гіркий
- неякісне насіння;
- дефіцит вологи;
- неправильні підживлення – на початку вегетації культурі потрібен азот, а з середини – калій та фосфор;
- загущені посіви;
- важкий і кислий грунт – для гарного зростання корінню потрібен повітрообмін і пухкий грунт;
- Несвоєчасне прибирання – великі, перерослі плоди менш солодкі, жорсткі і волокнисті.
Як правильно вирощувати буряк?
- ретельно вибирайте сорти, вивчайте їх характеристики;
- у посуху регулярно поливайте рослини – 1-2 рази на тиждень по 7-15 л на кв. м;
- після кожного поливу розпушуйте грунт або замульчуйте посадки скошеною травою, соломою або сухим листям;
- з появою двох листочків прорідіть сходи, залишаючи з-поміж них 3-4 см, а за появи 4-5 листя збільшіть проміжок між посадками до 6-8 см;
- своєчасно вносіть підживлення – за сезон буряки підгодовують тричі. Перше підживлення проводиться навесні, після появи 3-4 справжніх листочків. Полийте посадки розчином пташиного посліду (1:20), розчином настою коров’яку (1:10) або розчином сечовини (1 столова ложка на 10 л води). Через два тижні розведіть 1 столову ложку калімагнезії, 1 столову ложку суперфосфату, 1 чайну ложку сечовини, 1/2 чайної ложки борної кислоти та 1 г марганцівки в 10 л води та повторіть підживлення. Третій раз підгодуйте буряки в середині серпня, за місяць до збирання врожаю, для цього розведіть 1 столову ложку сульфату калію і 2 столові ложки суперфосфату в 10 л води.
Що робити з гірким буряком?
- Перед готуванням гіркий буряк вимочіть в оцтовому розчині не більше 20 хвилин, а потім відваріть.
- Такий овоч можна відправити і на зберігання – при тривалому зберіганні в сухому прохолодному місці гіркота знизиться.