На таку оману вказали медики, додавши, що люди часто не підозрюють, що з’їдають багато цукру, навіть якщо в їхньому раціоні відсутні очевидні ласощі у вигляді цукерок, шоколадок або випічки, пише Ukr. media
Цукор є не тільки в солодких продуктах, він також зустрічається в соках та готовій їжі на кшталт сосисок, сарделок, ковбас, напівфабрикатів, заморожених страв. Цукор у цих продуктах прихований. Фахівці констатували, що регулярне вживання продуктів, що містять прихований цукор, сприяє діабету навіть у молодому віці.
Лікарі пояснили: коли в організм надходить цукор, він виділяє гормон інсулін, який як ключ «відкриває» клітини, забезпечуючи надходження до них цукру. Однак коли цукор надходить у великій кількості і у відповідь виробляється багато інсуліну, клітини втрачають чутливість до нього – розвивається інсулінорезистентність. Вона означає, що цукор більше не надходить адекватно клітин і не переробляється ними для виробництва енергії.
Таким чином, вміст цукру в тілі зростає, виникає спочатку предіабет, потім діабет.
Діабет розвивається не тільки у тих, хто має зайву вагу, хоча повнота та дане захворювання дійсно часто співіснують. Лікарі розповіли, що значення має не так надлишок жирової маси в тілі, як те, як співвідносяться жир і м’язи. Якщо жиру в організмі більше, ніж м’язів – інсулінорезистентність підвищується, навіть якщо жиру в цілому не дуже багато.
М’язова тканина є адсорбентом цукру, і якщо м’язи розвинені, він швидко йде, – поінформували фахівці.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, що таке діабет другого типу.