• При захворюваннях суглобів викопати корінь реп’яха (лопуха) у той час, коли садять або копають картоплю. Корінь добре промити, не очищаючи верхню шкірку, пропустити через м’ясорубку або натерти на тертці. Цією масою наполовину заповнити півлітрову пляшку і залити її повністю горілкою, щільно закрити і поставити на тиждень у темне місце. З цієї настоянки робити компреси. Процедуру проводити на ніч, курс – 10 процедур.
• Відвар із кореня лопуха: заварити 1 склянкою окропу 1 столову ложку подрібненого кореня лопуха (краще свіжого), поставити на слабкий вогонь і кип’ятити 20 хвилин. Пити по 1 столовій ложці 4 рази на день 30 хвилин до їди.
• При суглобовому поліартриті рук взяти сиру картоплину середньої величини, добре промити її. Коли вона просохне, взяти її в руку (зазвичай це роблять на ніч), надіти на руку рукавичку або шкарпетку (щоб картоплина уві сні не випала) і лягти спати. Можна користуватися однією і тією ж картоплею, доки вона не зав’яне.
• Взяти чорну редьку, зробити з неї кашку, накладати на хворі суглоби як компрес. Те саме можна робити з тертого хрону, але довго компрес з хроном тримати не можна – можна не більше 4-5 годин, спостерігаючи за реакцією організму – щоб уникнути опіку.