«Я дуже люблю чай із молоком і регулярно п’ю його вже протягом кількох років. Але шкідливо це чи корисно – не знаю, бо періодично чую протилежні думки щодо цього. Хотілося б на сторінках газети побачити коментар фахівця із цього приводу.
Ольга Купріянівна, м. Чернігів».
На запитання читачки відповідає дієтолог Ганна Душкова:
– Справді, щодо корисності чаю із молоком існують різні точки зору. Але особисто я вважаю, що суміш чайного настою з молоком є дуже поживним і легко засвоюваним організмом напоєм, що володіє і стимулюючими, і зміцнюючими властивостями.
Молоко містить безліч різних поживних речовин, необхідних людині, але цілісне молоко іноді погано перетравлюється шлунком, особливо часто з цією проблемою стикаються люди у віці. У той самий час чай успішно коригує «недоліки» молока, полегшуючи засвоюваність його організмом.
Разом з тим молоко пом’якшує дію кофеїну та інших алкалоїдів, тому чай своєрідно «допомагає» молоку, а молоко – чаю, і разом вони утворюють ідеальну цілюще-живильну суміш. При цьому специфічні ароматичні та смакові якості чаю зовсім не страждають, а разом із молоком в організм надходить необхідний йому кальцій.
До речі, з молоком можна вживати як чорний, так і зелений чай або суміш цих сортів. У чай при цьому краще додавати не кип’ячене, а пастеризоване сире молоко, попередньо підігріте до 40-60 градусів.
Для здорової людини чай з молоком ідеальний з ранку або після фізичної або нервової напруги. Крім того, вживання чаю з молоком вважається корисним профілактичним засобом при захворюваннях нирок, серця, гастриті та виразковій хворобі, поліневритах, дистрофіях та виснаженні центральної нервової системи.