Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеЩо станеться, якщо не сплатити адміністративний штраф?

Що станеться, якщо не сплатити адміністративний штраф?

Этот материал также доступен на русском языке
Поліція штрафує не лише за перевищення швидкості та неправильне паркування. Разом із COVID-19 прийшли штрафи за відсутність маски у громадському місці.

Дальнобійників штрафують за перевантаження фури, а рибалок за незаконний вилов.

У Кодексі про адміністративні правопорушення слово штраф зустрічається 1076 разів. Оштрафувати можуть будь-кого і за що завгодно:

  • роботодавця за затримку зарплати
  • забудовника за порушення будівельних норм
  • водолаза за недотримання правил подачі сигналів під час занурення
  • підприємця за порушення строків подання звітності
  • туриста за порушення термінів перебування у країні
  • хуліганів за пошкодження телефонів (а вони ще залишилися?)

Деякі люди думають, що штраф має термін давності. І якщо не оплачувати, то він сам по собі спишеться за якийсь час. Але це не так.

Давайте розберемося, які можуть бути наслідки, якщо вчасно не сплатити штраф.

Як швидко потрібно сплатити штраф?

Це потрібно зробити протягом 15 днів з моменту вручення постанови про накладення штрафу. Якщо не збираєтеся заперечувати його в суді, то можна сплатити прямо на місці. Але у поліцейського має бути термінал для безготівкового розрахунку: паперові гроші поліція не приймає.

Для автомобілістів є приємний бонус. Термін оплати штрафу становить цілих 30 днів. Крім того, якщо сплатити 50% суми в перші 10 днів з моменту вчинення правопорушення, то штраф вважається сплаченим повною мірою. А от для хуліганів, рибалок, порушників маскового режиму та решти правопорушників таких пільг не передбачено.

Важливо, що ми маємо на увазі під термінами давності. Якщо порушник не сплатив штраф у визначений термін і за справу взялася виконавча служба, то жодних термінів давності немає. Пристави шукатимуть боржника, аж поки знайдуть. Штраф нікуди не зникне та не анулюється.

Однак якщо поліція протягом трьох місяців з моменту винесення постанови про штраф не направить документи до виконавчої служби, то пристави (виконавці) не шукатимуть боржника. У Кодексі про адміністративні правопорушення сказано, що така постанова не підлягає виконанню.

Варто зазначити, що документи передають через автоматизовану систему виконавчого виробництва, в електронній формі. Постанови потрапляють до виконавців в автоматичному режимі, шанси, що цього не станеться, вкрай малі.

Що буде, якщо вчасно не заплатити штраф?

Что будет, если не оплатить штраф?Штраф одразу збільшиться вдвічі. Плюс до цього виконавча служба додасть свої витрати на стягнення штрафу. У результаті сума пристойно зросте.

Державні виконавці можуть блокувати банківські рахунки порушників. Згідно з інструкцією про безготівкові розрахунки, яку затверджено урядом, банк може заарештувати всі гроші на всіх рахунках клієнта, або лише ту суму, яка зазначена в документі на арешт грошей. Якщо банк не має технічної можливості заблокувати лише частину коштів, то блокують усі гроші.

Такі випадки вже були: наприклад, “Приватбанк” заморозив усі гроші на рахунку у клієнта. Щоб розблокувати рахунок, треба зв’язатися з виконавчою службою та сплатити штраф.

Андрій Горін

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні