Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаДачаПідготовано законопроект про заборону пальмової олії

Підготовано законопроект про заборону пальмової олії

Этот материал также доступен на русском языке
Українські виробники харчової продукції, знаючи про те, що пальмова олія дуже шкідлива, не хочуть від неї відмовлятися.

Але у парламенті вже підготували законопроект №6068, який передбачає заборону на використання цього продукту у вітчизняній харчовій промисловості.

За словами члена Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики і автора Дмитра Соломчука, причин для розробки такого законопроекту було дві.

– Перша – шкідливий вплив цієї олії на здоров’я людей, друга – скорочення виробництва соняшникової олії через засилля пальмової в харчовому виробництві. Що стосується другого, то 2015 року відбувся різкий стрибок у споживанні пальмовоої олії вітчизняними виробниками. Найближчим часом очікуємо, що наш законопроект про обмеження використання трансжирів у солодощах потрапить на перше читання до сесійної зали. Аграрний комітет одностайно підтримав його ухвалення. Вважаю, що українці мають вирощувати і споживати натуральне, а не сотні тисяч тонн пальмової олії з Малайзії, – каже нардеп.

Чому пальмова олія така популярна? Властиво, вся справа в ціні. Для порівняння: з гектара соняшнику можна отримати в середньому 600 л олії, а з такої ж площі пальм – 3 тонни. Причому пальма дає плоди двічі на рік. Звичайно, така олія набагато дешевша. Але олія, яку Україна ввозить, складається з суцільних насичених жирних кислот, які призводять до серцево-судинних захворювань і навіть онкології.

Якщо законопроект буде ухвалений, то в Україні скінчиться доба пальмової олії.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що названо продукт, який знижує рівень холестерину.

Джерело: Аgronews.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні