Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяНовостиБурштинову глибу з Рівненщини буде продано на аукціоні

Бурштинову глибу з Рівненщини буде продано на аукціоні

Величезний бурштиновий самородок незабаром знайде собі власника – його продадуть на торгах.

Компанія «Сонячне ремесло» знайшла камінь бурштину вагою 5 кілограмів. Його видобули на родовищі Володимирець-Східний, розробляти яке почали лише у травні 2021 року. До цього найбільшими «сонячними» каміннями у державі вважалися екземпляри масою 1930 і 1040 грам.

Юрій Благодир, генеральний директор «Центру «Сонячне ремесло» розповів, що вони планують показати знахідку всьому експертному середовищу як в Україні, так і у світі.

Зразки масою понад 1000 г – дуже рідкісні природні утворення. Найбільший бурштин вагою 9750 знаходиться в Музеї природознавства в Берліні (Museum of Naturkunde).

Знахідки масою понад 5 кг — рідкісні, за офіційними даними, лише кілька каменів такої ваги перебувають у музеях та приватних колекціях.

Частинки бурштину досліджували експерти Державного гемологічного центру України, що підтвердили його унікальність. За результатами досліджень встановлено, що цей зразок є бурштином сукцинітом.

ДОВІДКА. Сукциніт — природна викопна смола, яка утворилася в еоценовий період (42-38 млн років тому) на європейському континенті. Вона містить від 3% до 8% бурштинової кислоти (C4H6O4) і має характерний інфрачервоний спектр.

Регіон поширення — Балтійсько-Дніпровська бурштиноносна субпровінція, яка охоплює територію практично всієї Польщі, Калінінградську область РФ, Литву, Латвію, південь та південний захід Білорусі і більшу частину Правобережної України.

Щоб сформувати ринкову ціну бурштину, планується виставити його на продаж на одному з міжнародних аукціонних домів.

Читайте також:

 

 

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине