Ключові тези:
Японські вчені з Університету Цукуба виявили, що тригонеллин (TG) – алкалоїд з кавових зерен – покращує когнітивні функції. У дослідженні на літніх мишах, які мали дефіцит пам’яті, TG у дозі 5 мг/кг на день протягом 30 днів значно підвищив продуктивність у тестах на просторове навчання. Це пов’язано з впливом на гіпокамп, структуру мозку, що зменшується з віком.
Про відкриття повідомив науковий журнал Springer Nature Link.
Раніше ми розповідали: як вчасно розпізнати захворювання нирок.
TG, як і кофеїн та ніацин (вітамін B3), утворюється під час обсмажування кави. Він також є в пажитнику та редьці, але в каві – у високих концентраціях.
TG пригнічує нейрозапалення, блокуючи шляхи утворення прозапальних цитокінів. Крім того, алколоїд підвищує рівні ключових нейротрансмітерів: дофаміну, норадреналіну та серотоніну, що забезпечують нормальну роботу мозку. Це може стати основою для розробки препаратів проти вікової втрати пам’яті.
Вчені зазначають, що результати дослідів на мишах обіцяють чудові перспективи для людей, але потрібні клінічні випробування.
Читайте також:
Сало, яке завжди вважалося символом української кухні, для багатьох стало недоступним. Напередодні свят споживачі стикнулися…
У 2026 році в Україні змінюються умови виходу на пенсію за віком. Це може стати…
Різдво асоціюється з домашнім затишком й смачною випічкою, але не всі готові проводити години на…
Під час опалювального сезону частина споживачів може отримати грошову компенсацію за спожиту електроенергію. Виплати здійснюють…
Під час вимкнень світла багато людей інстинктивно тягнуться до смартфона. Лікарі пояснюють, чому читання новин…
У сезон холодів багато людей стикаються з втомою та пригніченим настроєм. Лікарі звернули увагу на…