Ключові тези:
Японські вчені з Університету Цукуба виявили, що тригонеллин (TG) – алкалоїд з кавових зерен – покращує когнітивні функції. У дослідженні на літніх мишах, які мали дефіцит пам’яті, TG у дозі 5 мг/кг на день протягом 30 днів значно підвищив продуктивність у тестах на просторове навчання. Це пов’язано з впливом на гіпокамп, структуру мозку, що зменшується з віком.
Про відкриття повідомив науковий журнал Springer Nature Link.
Раніше ми розповідали: як вчасно розпізнати захворювання нирок.
TG, як і кофеїн та ніацин (вітамін B3), утворюється під час обсмажування кави. Він також є в пажитнику та редьці, але в каві – у високих концентраціях.
TG пригнічує нейрозапалення, блокуючи шляхи утворення прозапальних цитокінів. Крім того, алколоїд підвищує рівні ключових нейротрансмітерів: дофаміну, норадреналіну та серотоніну, що забезпечують нормальну роботу мозку. Це може стати основою для розробки препаратів проти вікової втрати пам’яті.
Вчені зазначають, що результати дослідів на мишах обіцяють чудові перспективи для людей, але потрібні клінічні випробування.
Читайте також:
Частина пенсіонерів отримає підвищення пенсійних виплат вже у листопаді. Кому дадуть підвищення й з чим…
У деяких українських містах під час опалювального мезону можуть виникнути серйозні проблеми з опаленням. Які…
Цукор давно став одним із найсуперечливіших продуктів. Одні вважають його "білою смертю", інші - необхідним…
Після тривалої роботи за змінним графіком працівниця птахофабрики здивувалася мінімальній пенсії. Пенсійний експерт пояснив, чому…
Експерти порівняли кілька видів капусти та назвали найкориснішу. Яку капусту варто їсти щодня?
Українські родини поспішають. Держава завершує прийом заявок на допомогу першокласникам.