П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКоронарографія: коли потрібна термінова діагностика судин?

Коронарографія: коли потрібна термінова діагностика судин?

Этот материал также доступен на русском языке
Питання читачки: "Моєму батькові (67 років) призначили коронарографію, але він боїться її проходити. Що робити?"

Відповідає лікарка-кардіолог Ольга Пантась:

– Іноді емоційним пацієнтам ми проводимо попереднє дослідження: комп’ютерну томографію коронарних судин із контрастом. Якщо воно покаже виражені зміни, потрібно все-таки робити коронарографію . Це золотий стандарт діагностики: точнішого дослідження немає.

– Як проходить коронарографія ?

– У променеву артерію на зап’ясті ставиться катетер із провідником, який заводиться в аорту, а самі артерії заповнюються контрастною речовиною. За допомогою рентгена у коронарних судинах видно всі зміни. Якщо вони яскраво виражені, то на екрані можна побачити щось схоже на огризок яблука: з двох боків біле, а посередині тоненький струмок контрасту. Лікар-інтервенціоніст вимірює відсоток звуження коронарного русла. Якщо воно до 70 відсотків, то хірургічне втручання не потрібне. А вище – необхідно відновити кровотік.

– Як?

– Найпоширеніші способи – стентування та шунтування. При першому судину розкривають балончиком і в звужену ділянку вводять стент – спеціальну пружинку, яка підтримуватиме каркас судини і розширюватиме її просвіт. Друге втручання – аортокоронарне шунтування – застосовується, якщо уражень артерій багато або неможливо поставити стент. Але зважте, головне – вчасно звернутися.

Раджу вашому батькові перед тим, як ухвалити рішення, поспілкуватися ще з двома-трьома фахівцями. Важливо обрати лікаря, якому людина довіряє. Якщо щось зупиняє, потрібно звертатися до іншого. Але якщо лікарі в один голос наполягають на операції, зволікати не можна.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні