П’ятниця, 28 Червня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЦей небезпечний бур'ян завдає шкоди не тільки рослинам, а й людині –...

Цей небезпечний бур’ян завдає шкоди не тільки рослинам, а й людині – можна потрапити в реанімацію

Этот материал также доступен на русском языке
Серед бур'янів, які можуть заселяти не лише поля, лісосмуги, а й дачі, городи, сади, є рослина, яка здатна завдати шкоди не лише культурним рослинам, а й людям. Тому так важливо своєчасно видаляти цей бур'ян із ділянок.

Мова – про амброзію полинолисту. Саме сьогодні, 24 червня, відзначається Міжнародний день амброзії.

Раніше ми розповідали, що таке поліноз та як він проявляється.

Вона зустрічається на полях, городах, пасовищах, лісових смугах, біля доріг та населених пунктах. Амброзія полинолиста засмічує всі польові культури, особливо просапні та зернові, а також присадибні ділянки, сади, виноградники, пасовища, луги, полезахисні смуги.

Через високий коефіцієнт насіннєвого розмноження та відсутність природних ворогів амброзія здатна витіснити аборигенні види рослин.

Чим і кому небезпечна амброзія

Амброзія – рослина алерген. Вона завдає шкоди як сільськогосподарським культурам, так і здоров’ю людини.

Надземна частина рослини містить 0,014% ефірних олій, кверцетин, кумарин, псілостахіїн та багато інших складних сполук. Пилок рослин має чітко виражену сентибілізуючу дію і є основною причиною виникнення полінозів у людей, схильних до алергії.

Рослина особливо небезпечна під час цвітіння. Воно випадає зазвичай на кінець липня та початок серпня і триває до осені. Пилок амброзії є причиною виникнення багатьох алергічних захворювань, об’єднаних під назвою “поліноз” від англійського слова “pollen” – пилок.

Ці захворювання відомі також під назвами “Сінна лихоманка”, “Пилкова алергія”, “Сінна астма”, “осіння лихоманка”.

Потрапляючи на слизову оболонку носа та бронхів, пилок амброзії провокує імунну реакцію, яка і призводить до сльозотечі, підвищення температури тіла, різкого запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що може спричинити напади бронхіальної астми.

Також хворобливі стани, що викликаються амброзією, можуть супроводжуватися такими симптомами, як стомлюваність, підвищена дратівливість, зниження апетиту, депресія та напади головного болю.

Якщо ви страждаєте від амброзії, то під час масового цвітіння потрібно обмежити контакт із пилком. Краще використовувати респіратори та медичні маски, закривати вікна.

Як боротися з амброзією

Цілком позбутися амброзії досить складно, але можливо. Можна використовувати спеціальні гербіциди, а можна вдатися до механічного видалення бур’яну. Для цього потрібно двічі на сезон скошувати амброзію: у період до цвітіння і через місяць після цього. Не можна косити амброзію у травні-червні та в посушливий період без поливу.

Ефективним є видалення амброзії разом із коренем. Це необхідно зробити для цвітіння і утворення насіння. Як тільки побачили сходи амброзії, одразу ж видаліть їх.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні