Суспільство

Синьо-жовтий чи жовто-синій? Яким має бути український прапор, щоб країна розквітала?

Цікавить це питання і наших читачів. До редакції електронною поштою надійшов лист від Леоніда Алексєєнка. У ньому читач просить розповісти про те, чому дехто вважає, що кольори на прапорі нашої країни розташовані неправильно, і яким же насправді має бути український прапор.

Скоропадський не винен

Про те, що означають кольори на прапорі України, художники й історики сперечаються протягом усіх років незалежності країни, і навіть є версія, що через неправильне розташування кольорів Україна ніяк не досягне добробуту. Чи так це?

Є два основні тлумачення символів українського прапора. Одні вважають, що блакитний символізує мир і чисте небо, а жовтий – багаті поля України, і тому синій колір має бути вгорі полотнища. Їхні опоненти стверджують, що жовтий символізує вогонь, а синій – воду. Якщо розмістити синій колір зверху, вода «погасить» вогонь, і державу очікують усілякі негаразди.

Вважається, що винуватцем цих суперечок став гетьман Скоропадський, який буцімто «перевернув» прапор, вкинувши країну в хаос. Однак звинувачують гетьмана абсолютно даремно – українські фахівці з геральдики стверджують, що жодних історичних підтверджень того, що Скоропадський «перевертав» прапор, немає. Не підтверджується це й історичними документами.

Прапор, який затвердив гетьман 1918 року, мав, як і сучасний, верхню синю і нижню жовту смуги. А версія про те, що прапор «перевертали», має зовсім інше походження.

Розташування кольорів може бути будь-яким

Згідно з документами, в Україні у першій чверті ХХ століття були два рівноцінні варіанти прапора. Кольори на них були однаковими, але відрізнялися розміщенням. Варіант прапора з блакитною смугою вгорі і жовтою внизу став державним символом 1992 року, коли Верховна Рада України постановила: «Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору…».

Однак прихильники жовто-синього прапора на підтвердження своєї правоти наводять правила геральдики, за якими кольори прапора мають повторювати кольори герба. Тобто, верх прапора відтворює колір основного атрибута герба, а низ – другорядного. Оскільки гербом України є золотий тризуб у синьому полі, прихильники цієї теорії вважають, що прапор має бути жовто-синім. Однак згідно з історичною наукою про прапори – вексилологією, для України рівноцінними є обидва варіанти. Більше того, навіть якби кольори на прапорі розміщувалися вертикально, це не суперечило б змісту, який ми вкладаємо в національний символ країни.

Перший прапор козаки отримали від поляків

Перше бойове знамено з зображенням орла реєстрові козаки отримали 1576 року від польського короля Стефана Баторія, бо в той час вони користувалися прапорами тих держав, на службі яких були. Пізніше у козаків з’явилися свої прапори і основою їх стало блакитне полотнище, на якому жовтою фарбою наносили зображення зірок, хрестів і зброї.

Джерела: kpi.ua, colorflag.com.ua, 5.ua

Раніше опубліковано: 23 серпня – День Державного прапора України.

Метки: Україна

Новое на сайте

  • Новини

Вийти на пенсію з відстрочкою: як збільшаться виплати за кожен рік роботи після 60 років

Українське законодавство стимулює українців виходити на пенсію пізніше. За час роботи після настання пенсійного віку,…

04/05/2024 16:14
  • Новини

Посадіть ці дерева біля вигрібної ями – та забудете про необхідність її постійно відкачувати

Вміст вигрібної ями та септиків необхідно регулярно відкачувати, що досить накладно. Деякі дачники в такому…

04/05/2024 14:41
  • Новини

Як приготувати малосольні огірки за 15 хвилин – лайфхак, який дійсно працює

Пропонуємо вам вельми незвичайний і цікавий спосіб приготування малосольних огірків. Він стане вам у пригоді…

04/05/2024 13:39
  • Новини

Українців штрафують за переказ із картки на картку – за що можна “потрапити” на 17 тисяч гривень

Популярність переказів з картки на картку пояснюється зручністю і простотою: надіслати гроші зі смартфона можна…

04/05/2024 12:59
  • Гроші

У трьох областях надають багатоцільову допомогу – як отримати 1100 гривень на місяць

Гуманітарна організація підтримує українські сім'ї у важкий воєнний час і надає їм матеріальну допомогу. Про…

04/05/2024 10:59
  • Новини

Революційний пенсійний закон ухвалено: як тепер враховуватимуть стаж (відео)

25 квітня у Верховній Раді ухвалили пенсійний законопроєкт №9453. Про що йдеться в новому законі…

04/05/2024 09:52