Неділя, 7 Липня, 2024
ГоловнаНовиниРічниця підриву Каховської ГЕС: що відбувається на затоплених землях через рік після...

Річниця підриву Каховської ГЕС: що відбувається на затоплених землях через рік після катастрофи

Этот материал также доступен на русском языке
Що відбувається на землях, затоплених унаслідок підриву російськими військами Каховської ГЕС. Що буде із землею далі — рішення уряду та думка екологів.

Рік тому російські окупаційні війська підірвали Каховську гідроелектростанцію. Що відбувається на колись затоплених землях зараз та які перспективи розвитку регіону.

Підрив Каховської ГЕС

6 червня 2023 року, близько 2:50, російські війська підірвали дамбу, турбіни та генератори Каховської ГЕС, що призвело до затоплення близько 80 населених пунктів. Внаслідок потопу сотні людей загинули, а десятки тисяч позбулися будинків та господарств. Експерти називають підрив Каховської ГЕС найбільшою техногенною катастрофою в Європі, а екологи порівнюють катастрофу із вибухом атомної бомби чи аварією на АЕС.

Рік тому експерти прогнозували, що на цій території буде або мертва земля, або болото на багато років.

Що відбувається на території зараз

Є ознаки, що природа навколо Каховської ГЕС, так званого Великого Лугу, відновлюється швидкими темпами. Тут утворилося унікальне явище – 150 тисяч гектарів вербового лісу.

За словами еколога Вадима Манюка, рослини досягли 2,5-3,5 метра заввишки. Він також зазначив, що все, що на цьому місці могло вирости, вже проросло. Тепер дерева між собою конкуруватимуть і поступово ліс прорідиться.

На дні Каховського водосховища утворилися свердловини — з них проростає мох та каркаси — як запевняє Манюк, тут згодом буде найбагатший ґрунт.

Пояснив він і природу ще одного явища – перебування води на значній частині Каховського водосховища. За його словами, вода прибуває в ті місця, які раніше називали лиманами, і це на користь місцевій екосистемі, оскільки перешкоджає пересиханню молодих лісів.

Відновлення Каховської ГЕС

Нині більшу частину території, де перебувала станція, як і раніше окупована Росією. Проте рішення українського уряду щодо земель Каховського водосховища є — їх цільове призначення не будуть. Тут планується відновлення та будівництво гідротехнічних споруд. Таке рішення діятиме протягом усього воєнного стану та п’яти років після його припинення чи скасування.

Розробки щодо відновлення ГЕС вже розпочали. За словами головного інженера “Укргідроенерго” Вадима Расовського, для відновлення ГЕС потрібно шість-сім років і близько 1,6 мільярда доларів.

Проти відновлення станції виступають багато екологи, які впевнені, що в цьому немає ні екологічної, ні економічної доцільності. Вони виступають за відновлення на цій території дикої природи.

Вас також можуть зацікавити новини:

В Україні збільшився розмір однієї із доплат до пенсії — які суми встановлено

Обмеження переказів із картки на картку: які ліміти встановить Нацбанк (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні