Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 16 січня – чому цього дня потрібно добряче...

Свята та народні прикмети 16 січня – чому цього дня потрібно добряче попрацювати

Этот материал также доступен на русском языке
16 січня в Україні відзначають День пам'яті Кіборгів. Православні вшановують чесні вериги апостола Петра. Іменини відзначають Іван і Петро. У народному календарі Петрів день. Цього дня не потрібно відмовлятися від хліба і викидати хлібні крихти.

16 січня – яке свято відзначають в Україні

16 січня в нашій країні відзначають День пам’яті Кіборгів. Важливу пам’ятну дату створено з ініціативи українських бійців, які вижили в боротьбі за Донецький аеропорт і яких за мужність, відвагу та сміливість назвали “Кіборгами”. Вони стали справжнім символом патріотизму, відданості Україні.

Також 16 січня з 2001 року в багатьох країнах відзначають Всесвітній день The Beatles. Дату для свята обрали невипадково. Саме цього дня в Ліверпулі відкрився клуб The Cavern, де почалася творчість легендарних музикантів. The Beatles досі лідирують у рейтингу найвидатніших виконавців усіх часів за версією журналу Rolling Stone, а їхні пісні звучать кожні 15 секунд у різних куточках планети. Це чудовий привід послухати улюблені композиції гурту, щоб відзначити свято.

Ще 16 січня в Україні та світі святкують Міжнародний день гострої та гарячої їжі. Майже в кожній національній кухні можна знайти рецепти, засновані на гострих прянощах. Їхня користь полягає в тому, щоб пробуджувати апетит, але при цьому не переїдати. У гострих продуктах міститься особлива речовина капсаїцин. Вона допомагає розширювати кровоносні судини, завдяки чому знижується тиск і регулюється потік крові. Наприклад, у Південно-Східній Азії гостру їжу додають у раціон для профілактики серцево-судинних захворювань.

16 січня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня віруючі українці вшановують чесні вериги (ланцюги) апостола Петра, які зі святого зняв Ангел Господній. Апостол Петро був учнем Ісуса Христа і братом Андрія Первозванного. Петро – первоверховний апостол, він першим проголосив Ісуса Сином Божим і Месією. Імператор Ірод Агріппа посадив апостола в темницю за проповідь про Христа. Там його скували двома залізними ланцюгами, але за переказами, в ніч напередодні суду, Ангел зняв з Петра ланцюги і вивів його з темниці. Християни зберегли вериги як свідчення про те, що сталося диво. Потім до вериг стали приходити хворі і, помолившись, отримували зцілення. 

До V століття вериги святого апостола Петра зберігалися в Єрусалимі, а потім їх перенесли до Константинополя. Один із ланцюгів імператриця Євдокія відправила до Риму, як дар своїй доньці Євдоксії. Для святині побудували базиліку Сан-П’єтро-ін-Вінколі, яка збереглася до наших днів. Щороку вериги апостола Петра виносять на поклоніння народу.

16 січня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не потрібно:

  • виганяти собак і котів на вулицю в цей день,
  • виносити сміття з дому – може піти благополуччя,
  • нареченим ділитися планами про весілля – недоброзичливці можуть наврочити,
  • відмовлятися від хліба і викидати хлібні крихти – весь наступний рік проведеш у голоді, 
  • брати в руки гострі предмети – є ризик поранитися. 

Водночас лінуватися і ухилятися від роботи теж не можна. Потрібно навести лад у будинку, коморах, хліві, прибудовах. 

16 січня – що прийнято робити цього дня

Цього дня до святого звертаються з проханнями про зцілення від важких недуг, про гарний урожай, допомогу в життєвих проблемах і пошуку виходу з важких ситуацій. Також апостола вважають покровителем домашньої худоби і тварин.

Цього дня потрібно зробити ревізію домашніх запасів і за необхідності поповнити їх. За повір’ями, у Петрів день потрібно добре попрацювати – всі зусилля принесуть успіх у справах протягом року.

16 січня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай: 

  • на заході сонце червоного кольору – наступного дня буде морозна, але сонячна погода;
  • вітер із півночі – до тривалих холодів;
  • хуртовина закрутила – літо буде холодним і дощовим;
  • сніг іде – на луках у травні буде багато трави;
  • мороз стоїть цілий день – до спекотного і посушливого літа.

16 січня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Іван, Максим і Петро.

Пенсіонерам доведеться “скласти іспит”, щоб не втратити виплати – кого це торкнеться (відео)

Електронний підпис для входу в кабінет Пенсійного фонду: як зробити його за 2 хвилини

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні