Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 4 січня – чому цього дня потрібно нагодувати...

Свята та народні прикмети 4 січня – чому цього дня потрібно нагодувати бездомних тварин

Этот материал также доступен на русском языке
4 січня в Україні відзначають День спагеті. Православні вшановують день Собору 70-ти апостолів. Іменини відзначають Родіон і Степан. У народному календарі Феоктистів день. Цього дня не потрібно ходити по дому босоніж.

4 січня – яке свято відзначають в Україні

4 січня в нашій країні та світі відзначають Всесвітній день алфавіту Брайля. Дата свята була призначена на честь дня народження його автора. Люди, які мають слабкий зір або незрячі, позбавлені можливості читати. Для розв’язання цієї проблеми було створено алфавіт Брайля – особливі тактильні символи, що дають змогу слабозорим або сліпим читати нарівні з іншими людьми.

Ще 4 січня в багатьох країнах відзначають Всесвітній день гіпнозу. Головна мета цього дня полягає в тому, щоб донести достовірну інформацію про такий незвичайний метод лікування психосоматичних розладів.

Крім того, 4 січня щорічно у світі святкують День спагеті. Це чудовий привід, щоб насолодитися смаком спагеті з друзями та близькими. Приготуйте сьогодні спагеті за своїм улюбленим рецептом і відзначте це незвичайне гастрономічне свято.

4 січня – яке церковне свято 2023 року

Цього дня православні християни вшановують день Собору 70-ти апостолів, які зробили величезний внесок у поширення християнства у світі. 70 апостолів прославилися тим, що після Зішестя Духа вирушили проповідувати Євангелія в різні куточки світу. Багато хто з них постраждав і загинув мученицькою смертю через свою віру. Протягом року ПЦУ згадує кожного апостола окремо, а 4 січня їх вшановують усіх разом на знак того, що справи кожного однаково важливі для істинної віри.

Також цього дня вшановують преподобного Ахілла, диякона Києво-Печерського. Він відомий як великий пістник і самітник, він не їв вареної та солодкої їжі, рідко їв овочі, а під час посту їв тільки одну просфору. 

Цього ж дня вшановують преподобного мученика Зосиму, який прославився непохитною вірою в Ісуса Христа і своєю здатністю розмовляти з тваринами. 

Крім того, 4 січня – день пам’яті преподобного Феоктиста, у монастирі якого знайшли притулок чимало ченців, які втекли від переслідувань іконоборцями. 

4 січня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто ігнорувати поради, які прийшли уві сні. Також сьогодні не можна:

  • вагітним – в’язати і шити,
  • змінювати місце роботи
  • ходити по дому босоніж,
  • проколювати вуха та інші частини тіла – проколи будуть довго гоїтися.

Також цього дня заборонено ображати тварин, наші предки вірили, що через це можуть виникнути серйозні проблеми зі здоров’ям. 

4 січня – що прийнято робити цього дня

Цього дня до святих звертаються з проханнями зміцнити віру і дух, захистити від зла, позбавити від відчаю, підказати рішення і допомогти в складній ситуації. 

Святого Ахілла просять про позбавлення від обжерливості і просять його навчити утримання. Бджолярі цього дня моляться про хороший урожай меду.

З давніх-давен для захисту від зла і нечистої сили у Феоктистів день обходять будинок зі свічкою, читаючи молитви. Є й інший незвичайний обряд – щоб відлякати нечисть, намагаються максимально голосно шуміти, наприклад, стукати ополоником по каструлях.

Цього дня потрібно подбати про бездомних тварин і погодувати тих, хто голодує. Вважається, що це обов’язково повернеться благом протягом року. 

4 січня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • небо почервоніло на заході сонця – до сильного вітру найближчими днями;
  • погода ясна – йдуть затяжні морози;
  • хмари пливуть проти вітру – до сильного снігопаду.
  • у річках стало менше води – літо буде посушливим і улову риби не буде;
  • туман вранці з’явився – до гарного врожаю ярих культур.

Також люди вірили, що чим більше бурульок на дахах, тим урожайнішим буде рік.

4 січня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олександр, Архип, Опанас, Лука, Марк, Микола, Павло, Прохор, Родіон, Степан, Тимофій і Пилип.

Бальна пенсійна система: чи може вона насправді щось змінити – відповідь експерта

Пенсія 2024: що чекає на пенсіонерів у новому році

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні