Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаНовини6 грудня: день святого Миколая – сьогодні потрібно помиритися з тими, з...

6 грудня: день святого Миколая – сьогодні потрібно помиритися з тими, з ким ви у сварці

Этот материал также доступен на русском языке
6 грудня в Україні відзначають День ЗСУ. Православні вшановують пам'ять святого Миколая. Іменини відзначають Максим і Микола. У народному календарі Миколаїв день. У цей день не потрібно сумувати.

6 грудня – яке свято відзначають в Україні

6 грудня в Україні святкують День ЗСУ. Верховна Рада України 6 грудня 1991 року ухвалила Закон “Про Збройні Сили України”, а 1993 року на честь наших славних воїнів постановою ВРУ, саме на цей день встановлено національне свято – День Збройних Сил України.

Доблесть і честь солдатів та офіцерів – у цьому справжня сила будь-якої армії і українські військовослужбовці зберегли все це та примножили. Український воїн – надійний захисник, відданий патріот і людина, для якої честь, свобода і незалежність далеко не порожній звук. 

Висловлюємо сьогодні свою віру, надію і любов тим, хто готовий віддати всі сили і навіть своє життя на служіння своїй Батьківщині. Дякуємо всім, хто воює за Україну. Слава славним Збройним Силам України! Слава героям! 

6 грудня – яке церковне свято 2023 року

Цього дня православні вшановують пам’ять святого Миколая. Микола Угодник народився в багатій і знатній родині. Подорослішавши, він вирішив присвятити життя служінню Богу: роздав спадок біднякам і служив у церкві, де отримав сан архієпископа. Миколай володів даром чудотворення. Про чудеса святого відомо чимало: якось він воскресив моряка, який під час шторму впав із щогли на палубу. Ще одна відома історія пов’язана з трьома дівчатами, яких батько хотів примусити стати блудницями, щоб прогодувати сім’ю. Миколай дізнався про це і підкинув уночі в будинок жебрака три мішечки із золотом. Усі три дівчини вийшли заміж і були врятовані. Вважається, що звідси бере свій початок традиція робити подарунки дітям на Різдво або на Новий рік, а образ святого асоціюють із Санта-Клаусом.

Миколу Чудотворця шанують як святого, який може здійснити будь-які чудеса, вважають покровителем сиріт, бідних, хворих, мандрівників, моряків, військових, хліборобів, ув’язнених, але насамперед – дітей.

6 грудня – що не можна сьогодні робити

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • ображати дітей, старих і невинних;
  • відмовляти в милостині жебракам;
  • порушувати правила посту;
  • пліткувати, розпускати погані чутки.

За народними повір’ями, святий Миколай покарає кожного, хто порушить заборони. Також цього дня не можна сумувати – інакше можна накликати сильні морози.

6 грудня – що прийнято робити в цей день

Святий Миколай вважається покровителем дітей і шлюбів. Дітям увечері він приносить подарунки під подушку. Вранці люди обов’язково йшли до церкви і молилися святому про зцілення від хвороб, допомогу в нових справах, фінансовий добробут, вдале заміжжя та одруження, легкі пологи і про дітей, а після служби накривали пісний святковий стіл.

Вважається, що Миколай Чудотворець чує кожного, хто звертається до нього зі щирою молитвою.

“Другий після Бога заступник”, – кажуть про святого Миколая в народі і вірять, що саме в цей час чудотворець спускається з небес, щоб обійти землю.

За старих часів на свято готували хліб і пироги, робили брагу або пиво. Частину частувань відносили до церкви, все, що залишалося вдома – з’їдали до останньої крихти, щоб цілий рік не було жодних проблем.

У день святого Миколая потрібно помиритися з усіма, з ким встигли посваритися за рік. 

Тим, хто дотримується посту, цього дня можна їсти гарячу їжу з пісним маслом, рибу і трохи вина. 

6 грудня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • скільки снігу випало до Миколая, стільки в травні буде трави;
  • іній на деревах – до багатого врожаю наступного року;
  • яка погода на зимового Миколая – таким буде і день весняного Миколая 9 травня;
  • сонячний і морозний день – наступного року не чекай урожаю.

6 грудня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Максим і Микола.

За річну передплату газети “На пенсії” – у подарунок настінний кольоровий календар на 2024 рік

Харчуємося повітрям? Які продукти можуть собі дозволити пенсіонери в Україні – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні