Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовини21 листопада: церква відзначає одне з 12 найважливіших свят – що не...

21 листопада: церква відзначає одне з 12 найважливіших свят – що не можна робити сьогодні

Этот материал также доступен на русском языке
21 листопада в Україні відзначають День гідності та свободи. Православні вшановують Введення в храм Пресвятої Богородиці. Іменини відзначають Марія та Володимир. У народному календарі – Третя Пречиста. У цей день не потрібно виконувати важку роботу.

21 листопада – яке свято відзначають в Україні 

21 листопада в Україні з 2017 року святкують День гідності та свободи. Державне свято було ініційоване президентом України Петром Порошенком. Цей день вшановує патріотизм і мужність українців, які відстоювали цінності свободи і демократії. 

Ще 21 листопада в Україні відзначають День Десантно–штурмових військ ЗСУ. Професійне свято також створено 2017 року за указом президента і присвячене елітним військам. Воно є символом героїзму і стійкості та нагадує нам про важливість патріотизму і готовності захищати батьківщину.

Також 21 листопада святкують Всесвітній день рибальства. Цього дня рибальські спільноти та спілки влаштовують різноманітні святкові заходи. Головна ідея свята в заклику берегти рибні запаси.

Крім того, 21 листопада з 1973 року відзначають Всесвітній день привітань. Свято вигадали американці Майкл і Браян Маккомакі на знак протесту проти “холодної війни” та міжнародної напруги, які пригнічували людей і змушували їх бути непривітними. Брати розіслали листівки з привітаннями по всій планеті та закликали світових лідерів та інших людей вирішувати конфлікти за допомогою комунікації, а не сили.

Також 21 листопада з 1996 року святкують Всесвітній день телебачення. Щоб відзначити свято досить увімкнути телевізор і подивитися цікаву передачу або фільм у колі близьких. 

21 листопада – яке церковне свято 2023 року

Цього дня Православна церква України відзначає одне з 12 найважливіших свят – Введення в храм Пресвятої Богородиці. У народі його також називають Третя Пречиста.

Відомо, що батьки Пресвятої Богородиці довго не мали дітей, і коли в них народилася донька, вони дали обітницю, віддати її на служіння Богу. Коли Марії виповнилося три роки, її віддали в Єрусалимський храм, де вона виховувалася до 15 років. Потім її видали заміж за Йосипа, який став хранителем її обітниці служити богу. Введення в храм Пресвятої Богородиці – дуже глибоке свято. Вважається, що як Марія була уготована стати “одухотвореним Храмом”, так і кожну людину вводять у Церкву за допомогою Таїнства Хрещення – це і є введенням людини в храм.

21 листопада – що не можна сьогодні робити

У таке велике релігійне свято не можна:

  • виконувати важку роботу – потрібно присвятити час молитві та думкам про духовне;
  • справляти господарські справи – прибирати і прати;
  • метушитися і поспішати – хто сьогодні поспішає, той весь рік встигати не буде.

Також вважалося, що цього дня в жодному разі не варто давати гроші в борг – це надовго обіцяє скруту і бідність.

21 листопада – що прийнято робити цього дня

У це велике церковне свято звертаються до Богородиці з проханням дарувати здоров’я і заступництво. Просять її про позбавлення від недуг, прощення гріхів і вдале заміжжя.  

Прийнято цього дня вести семирічних дітей на першу сповідь. Після цього хресні батьки дарують хрещеникам подарунки і пригощають їх гостинцями. 

Наші предки вірили, що цього дня особливо добре укладати угоди з продажу. 

У це велике свято тим, хто дотримується посту, дозволено їсти гарячу їжу з пісною олією, рибу і навіть випити трохи вина.

21 листопада – народні прикмети

З давніх-давен люди вірили, що цього дня природа вказувала на те, якими будуть погода найближчим часом і навесні:

  • туман із ранку – скоро прийде відлига;
  • сніг пішов уранці – на Великдень ранок теж буде холодним;
  • сніг із дощем іде – весна буде непогожа;
  • тепла і похмура погода – буде неврожайний рік.

21 листопада – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Павло, Олексій, Володимир, Ярополк, Олександр, Марія та Ада.

Як оформити передплату на газету «На пенсії» онлайн — покрокова інструкція

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні