Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та прикмети 10 листопада – чому сьогодні потрібно вдягнути світлий одяг

Свята та прикмети 10 листопада – чому сьогодні потрібно вдягнути світлий одяг

Этот материал также доступен на русском языке
10 листопада відзначають Міжнародний день бухгалтерії та Міжнародний день вишивальниць. Цього дня вважається поганою прикметою відмовляти в допомозі, тим хто про неї просить. Православні вшановують день пам'яті святого мученика Ореста. У народному календарі – Родіон Криголам. Іменини сьогодні справляють Орест і Родіон.

10 листопада – які свята відзначають в Україні та світі

Сьогодні відзначають Міжнародний день бухгалтерії. Цього дня вітають бухгалтерів з їхнім професійним святом і бажають їм, щоб бездоганними були їхні звіти, правильними – підрахунки, безпомилковими – рішення, прихильними – начальство, надійними – колеги. 

Крім того, 10 листопада відзначають Міжнародний день вишивальниць – свято народної творчості та традицій. Його створили для того, щоб відзначити важливість збереження стародавнього мистецтва ручної вишивки в сучасному світі.

10 листопада в Україні та в усьому світі відзначають Всесвітній день молоді. Свято 1985 року заснував папа Іван Павло II для культурного збагачення та обміну. День є важливою подією в католицькому календарі.

Також 10 листопада відомий як Всесвітній день науки. Його створили 1999 року, щоб підкреслити важливу роль науки в розвитку цивілізації.

Ще 10 листопада – День чорно-білого кіно. Його придумали, щоб згадати популярні фільми давніх років. фільми, Чорно-біле кіно викликає почуття ностальгії, а також є способом розповісти історію, водночас зосередивши всю увагу глядачів на оповіданні.

10 листопада 2023 року яке сьогодні церковне свято за новим стилем

10 листопада православні християни в Україні за новим стилем вшановують пам’ять молодших апостолів Єраста і Родіона.

Разом з Іродіоном, Єраст, Олімп, Сосипатр, Куарт і Тертій жили в I столітті і були обрані в число апостолів від 70-ти. 

Єраст був учнем Павла. Спочатку він був хранителем скарбниці в Коринті, а потім – в Єрусалимській церкві. Потім він увірував у Христа і став єпископом Панеадським у північній Палестині, доживши до глибокої старості.

Родіон також був єпископом і доводився родичем апостолу Павлу. У Римі він помер мученицькою смертю разом з апостолами Петром і Павлом під час правління імператора Нерона.

Також у цей день вшановують святого мученика Ореста, який був лікарем у Каппадокії і допомагав багатьом хворим і стражденним. Він також проповідував Євангеліє і навертав до християнства багатьох язичників. За це він був затриманий і підданий численним тортурам. Його привели до храму Аполлона, де веліли принести жертву ідолу, але Орест не відмовився від своєї віри. Тоді з храму виповз величезний змій і вкусив Ореста за шию, від чого той помер. У підсумку змій був знищений блискавкою.

10 листопада – що заборонено робити цього дня

Цього дня здавна дотримуються низки заборон. Вважається, що сьогодні не можна:

  • лихословити і влаштовувати чвари;
  • відмовляти в допомозі та милостині тим, хто просить про це;
  • позичати гроші в борг.

Наші предки вірили, що не слід зайвий раз виходити з дому, а також робити прибирання і виносити сміття, щоб не винести з дому достатку. 

10 листопада давні традиції

У народі 10 листопада відомий як день Родіона Криголама, тому що річки та водойми вже вкривалися льодом. У святих апостолів просять про зміцнення духу і віри, про допомогу у важких ситуаціях і розв’язання проблем.

Цього дня наші пращури освячували в храмах хліб і сіль, якими потім годували домашню худобу, щоб вона благополучно перенесла зиму.

Вважалося, що будь-які добрі справи, зроблені на Родіона, повернуться сторицею. День чудово підходить для примирення, а також приємних розмов із сім’єю. Цього дня було заведено носити тільки світлий чистий одяг, який привертає удачу.

Наші пращури в цей день по можливості сиділи вдома і нікуди не їздили. 

Також була традиція цього дня допомагати бідним і нужденним людям, а також сиротам. Також цього дня було прийнято пригощати рідних, особливо тих, з ким склалися не дуже близькі стосунки. А молодята пригощали батьків чоловіка або дружини. Вважалося, що якщо нагодувати гостя цього дня домашнім або освяченим хлібом, то стосунки з людиною налагодяться.

10 листопада – прикмети за погодою

Цього дня наші пращури вивчали природу і за нею судили про те, що на них чекає:

  • листя з вишні ще не опало – тепло протримається ще довго;
  • туман вранці – також обіцяє потепління;
  • білку цього дня – встановиться тепла погода. 
  • вітер задув сильний – чекай хуртовини і похолодання.
  • багато пуху в горобиних гніздах – холоди вже на порозі.
  • іній з’явився на деревах увечері – насувається сильний снігопад;
  • горобці розчирикалися голосно – буде тепло;

10 листопада – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за новим церковним календарем відзначають: Олександр, Олексій, Борис, Денис, Іван, Костянтин, Михайло, Микола, Орест, Петро, Родіон, Ераст, Анна, Ольга.

Як оформити передплату на газету «На пенсії» онлайн — покрокова інструкція

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні