П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниМісячне затемнення 5 травня закриває "коридор затемнень": що кажуть астрономи та астрологи

Місячне затемнення 5 травня закриває “коридор затемнень”: що кажуть астрономи та астрологи

Этот материал также доступен на русском языке
5 травня астрономи-аматори зможуть простежити друге затемнення року та перше місячне затемнення від земної півтіні.

Воно закриє коридор затемнень 2023, який розпочався наприкінці квітня. Коли буде місячне затемнення, чи зможемо ми його спостерігати і чи небезпечне воно.

Напівтіньове місячне затемнення – що це таке

Напівтіньове місячне затемнення – це момент, коли на місячний диск падає лише зовнішня тінь Землі, півтінь. Тобто це затемнення не повне – для повного потрібно, щоб Сонце, Земля і Місяць знаходилися на одній лінії.

Де і коли буде місячне затемнення

У ніч із 5 на 6 травня 2023 року жителі більшої частини Європи, Африки, Азії та Австралії зможуть спостерігати глибоке напівтіньове місячне затемнення. Побачать його і в Україні. Явлення триватиме 4 години та 18 хвилин – з 17:14 до 21:31 за київським часом.

Як буде виглядати місячне затемнення

Пік затемнення прогнозують на 19:22 – у цей час можна буде побачити неозброєним оком потемніння краю Місяця, тобто тільки та частина місячного диска, що знаходиться в півтіні.

5 травня у півтіні перебуватиме більша частина Місяця, тому затемнення називають глибоким напівтіньовим. В середині затемнення поверхня місяця може стати темного та коричневого кольору замість звичайного білого.

Щоб добре побачити місячне затемнення, погода має бути ясною, а в мегаполісі його потрібно спостерігати подалі від висоток.

Наступне таке ж глибоке напівтіньове затемнення відбудеться у вересні 2042 року.

Що кажуть астрономи

Про місячне затемнення розповідає Пенчо Маркішки, фізик з Інституту астрономії Національної астрономічної обсерваторії Болгарської АН та кафедри астрономії ГУ “Св. Климент Охридський” в Софії:

Друге затемнення поспіль цього року буде 5 травня (п’ятниця) – місячне із земної півтіні. Його можна буде спостерігати з моменту заходу сонця, який буде близьким до сходу Місяця (о 19:09 зокрема для Одеси). Насправді явище почнеться набагато раніше — вже о 17:14 за київським часом, коли Місяць почне повільно входити в земну півтінь. Максимальна фаза затемнення настане о 19:22 — за кілька хвилин до сходу місяця, а це означає, що Місяць зійтиме із затемненим верхнім лівим краєм свого диска.

Після цього явище буде видно недовго, тому що напівтіньові місячні затемнення добре видно протягом відносно короткого проміжку часу навколо свого максимуму – до 45 хвилин, залежно від магнітуди затемнення. Так як 5 травня затемнений Місяць буде дуже низько на сході-південному сході на початку так званих “цивільних сутінків”, потрібно шукати точку огляду з відкритим горизонтом у цьому напрямку. Охочі побачити явище можуть допомогти собі біноклем, через який їм буде легше помітити затемнену ділянку місячного диска.

Нагадаємо, що при місячних затемненнях із півтіні Землі часткові фази та повна фаза не спостерігаються. Приблизно під час максимуму частина місячного диска зменшується в яскравості – здається, що він «сіріє». Крім того, у деяких випадках, також під час максимуму, ми можемо помітити невелике фарбування місячного диска у різні відтінки.

На відміну від сонячних затемнень, місячні затемнення видно з більш широкої частини земної кулі. Затемнення 5 травня буде видно з Азії (за винятком її найпівнічніших частин), Австралії, Європи (за винятком її найзахідніших частин і Скандинавського півострова), Африки та Антарктиди.

Магнітуда затемнення становитиме 0,965, що означає, що в максимальну фазу Місяць увійде в земну півтінь майже всім своїм діаметром. Під час заходу Місяць перебуватиме у сузір’ї Терезів, а Сонце в Овні. Максимальна фаза настане за 5,5 дні до перигею Місяця у травні місяці. Затемнення № 24 з 141-ї серії сароса, яка містить загалом 72 місячних затемнення, що відбуваються в низхідному вузлі місячної орбіти.

Як сприймають затемнення астрологи

Ведичний астролог Ігор Нехаєв розповів, чого чекати від місячного затемнення 5 травня.

5 травня 2023 року станеться напівтіньове Місячне затемнення. Відповідно до Ведичної астрології Джьотіш воно буде у знаку Терези (у західній астрології це буде знак Скорпіон). Місяць представляє наше тонке тіло, відповідає за емоції, почуття та внутрішній світ — у період Місячного затемнення ці області можуть зазнавати певних складнощів.

Ігор Нехаєв дав короткі рекомендації того, як варто поводитися під час Місячного затемнення, від чого варто утриматися, щоб меншою мірою зазнати негативного впливу і як прожити цей період без втрат.

Місячне затемнення 5 травня: що не можна робити

Під час затемнення не рекомендується:

  • Дивитись на затемнення
  • Приймати їжу (протягом 3-х годин до і після затемнення)
  • Водити машину (або потрібно робити це якомога обережніше)
  • Контактувати з натовпом
  • З’ясовувати стосунки
  • Виходити з приміщення, гуляти на вулиці, особливо у пік затемнення.
  • Здійснювати подорожі, перебувати в поїздах
  • Виробляти фінансові операції. Не забувайте, що зараз також існує вплив ретроградного Меркурія до 15 травня.

Месячне затемнення: що можна робити

Під час затемнення рекомендується:

  • Спокійне проведення часу, відпочинок
  • Заняття духовними практиками
  • Відмова від шкідливих звичок.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні