П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЩо робити, якщо не встигаєте додому до комендантського часу?

Що робити, якщо не встигаєте додому до комендантського часу?

Этот материал также доступен на русском языке
По всій країні запроваджено комендантську годину, якої українці повинні дотримуватися. Але буває так, що з якихось важливих причин людина не встигає дістатися додому до вказаного часу. Що робити у такому разі?

Якщо ви на вулиці під час комендантської години

Затрималися на вулиці – пересувайтеся освітленими шляхами, не ховайтеся у темряві і не підсвічуйте собі ліхтариком – можуть сприйняти за диверсанта. Краще самі знайдіть тероборону та поясніть ситуацію. Підніміть руки вгору, не лізьте в кишені за документами, доки не попросять – це можуть розцінити за спробу дістати зброю. Не вигадуйте нічого і тим більше не кажіть, що забули чи не знали про обмеження у часі. Це буде дуже підозрілим. Паспорт краще носити або паперовий або ID-карту, хоча іноді вимагають паперовий додаток і до неї.

Перевірити документи в «Дії» для тероборони складніше – не завжди у них є необхідні технічні засоби. Тож вас можуть затримати до з’ясування особи. Не вдавайте людину, яка має право бути на вулиці вночі (наприклад, працівником газової компанії або журналістом) – це перевірять.

Під час перевірки не тримайте телефон у руках. Вас можуть запідозрити у зйомці або передачі координат. Телефонуйте рідним лише після того, як попередите про це тероборону.

Якщо історія браузера та чату в телефоні повністю видалені, це викликає підозру, що ви диверсант або коригування. Тому не чистіть телефон без зайвої необхідності – лише якщо існує загроза зустрічі з окупантами.

Якщо ви в дорозі під час комендантської години

Ви в дорозі і не розрахували час – не зупиняйтесь посеред траси та не хвилюйтесь. Дойдіть до найближчого блокпосту і спокійно поясніть, хто ви і куди слідуєте. У вас перевірять документи, машину, речі, кишені та телефон. Якщо в районі небезпечно, вас попросять залишатися біля блокпоста до закінчення комендантської години. Не порушуйте це керівництво – вас можуть заарештувати, виписати штраф чи навіть позбавити волі до 5 років. Якщо дії перевіряльників були неправомірними, зверніться за телефоном гарячої лінії Міністерства оборони та ЗСУ – 0800 50 04 42.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про повноваження патрулів під час комендантського години.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні