Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 18 квітня – чому цього дня потрібно широко...

Свята та народні прикмети 18 квітня – чому цього дня потрібно широко відчинити вікна

Этот материал также доступен на русском языке
18 квітня в Україні відзначають День пам'яток історії та культури. Вшановують преподобного Іоанна Солунського та святителя Косму, єпископа Халкідонського. Іменини відзначають Антон, Василь, Віктор, Григорій, Юхим, Іван, Кузьма та Михайло. У цей день потрібно широко відчиняти вікна.

18 квітня – яке свято відзначають в Україні

18 квітня в Україні відзначають День пам’яток історії та культури. З’явилося це свято в українському календарі чверть століття тому. Ініціаторами його заснування стали вчені, архітектори, реставратори та працівники державних органів охорони пам’яток історії та культури. Мета свята – нагадати про важливість збереження пам’яток, які є частиною багатовікової культурної спадщини країни.

Також 18 квітня – Міжнародний день пам’ятників та історичних місць, або День всесвітньої спадщини. Він був заснований у 1983 році також для привернення уваги громадськості до необхідності захисту та збереження всесвітньої культурної спадщини. Цього дня зазвичай проводяться відповідні конференції. У деяких музеях можна відвідати експозицію безкоштовно. Також у цей день можна відвідати деякі архітектурні комплекси та історичні будівлі, вхід до яких у звичайні дні заборонено.

18 квітня також можна вітати знайомих журналістів з Днем газетного оглядача.

Крім того, 18 квітня відзначають два “кулінарні” свята. Одне з них — Міжнародний день піци. Коронна страва італійців давно стала улюбленою для людей у різних куточках світу, українці — не виняток. Згідно зі статистикою, щодня у світі люди з’їдають близько 500 мільйонів піц. Найбільшу піцу у світі спекли в італійському місті Пезаро. Це була піца діаметром 40 метрів та загальною площею 1208 квадратних метрів, для виготовлення якої знадобилося понад 8 тонн борошна та майже 9 тонн сиру “Моцарела”. Рекорд зафіксовано у Книзі рекордів Гіннеса.

У США 18 квітня святкують день одного з найулюбленіших дитячих ласощів — День печива у формі звірів. Українці також можуть приєднатися до заморського святкування, з’ївши печиво “Зоологічне.

18 квітня – яке церковне свято 2024

Цього дня православні християни вшановують пам’ять преподобного Іоанна Солунського та святителя Косми, єпископа Халкідонського.

Преподобний Іоанн Солунський жив у VIII столітті й був борцем з іконоборцями.

Після того як імператор Лев Вірменин заборонив почитати святі ікони і відновив переслідування християн, преподобний Іоанн разом з преподобним Григорієм Декаполитом та преподобним Йосипом Піснописцем вирушили до Константинополя.

Вони проповідували вшанування святих ікон і підтримували християн у праведній вірі. Помер Іоанн Солунський у 850 році – його мощі зберігаються у церкві святого Миколая за стінами Константинополя.

Уродженець Константинополя святитель Косма, єпископ Халкідонський, також був відомим іконоборцем. Він не підкорився указу імператора Лева Вірменина про вилучення святих ікон з храмів, після чого його вигнали з кафедри і заслали на ув’язнення. Після повернення із заслання також відстоював шанування святих ікон.

18 квітня – що не можна сьогодні робити

Згідно з народними прикметами, у цей день не варто:

  • сваритися та скандалити;
  • пліткувати і зводити наклепи;
  • відмовляти комусь у допомозі;
  • чоловікам не можна входити на город — інакше не буде врожаю;
  • багато спати — інакше проспите своє щастя;
  • викидати щось із вікна — інакше буде біда;
  • випускати з вікна кішку — на жаль;
  • закривати вікна.

Триває Великий піст 2024 року, тому тим, хто його дотримується, не можна вживати в їжу м’ясо, рибу та морепродукти, яйця та молочні продукти.

18 квітня — що заведено робити в цей день

До преподобного Іоанна Солунського можна звернутися за допомогою у боротьбі зі спокусами, попросити захистити від наклепу та впоратися із залежностями (наприклад, алкоголізмом чи наркоманією).

Святого Косму вшановують як покровителя городників — йому моляться за хороший урожай. Цього дня варото посіяти моркву та буряк. Для гарного врожаю потрібно заздалегідь приготовлене насіння на зорі змочити водою з криниці, а потім кинути туди дрібні монети.

Також у цей день потрібно широко відчинити вікна — вважається, що свіжий вітер видує з дому нечисту силу, хвороби та сварки.

18 квітня — народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • якщо у цей день погода хороша — буде хороша погода;
  • тепла погода — до холодного травня, а холодна — до теплого;
  • якщо худоба п’є багато води — буде хороший урожай зерна.

18 квітня — хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Антон, Василь, Віктор, Григорій, Юхим, Іван, Кузьма та Михайло.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як призначають пенсії з інвалідності: чому групу не продовжують автоматично (відео)

Я не сумую: чим українські пенсіонери займаються у вільний час – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні