Новини

З чого роблять розчинну каву: користь та шкода напою, про які потрібно знати кожному

Ключові тези:

  • Розчинну каву часто виготовляють із низькоякісної сировини та підсилюють ароматизаторами.
  • Напій може викликати подразнення шлунка та вимивання кальцію.
  • При помірному споживанні розчинна кава може бути безпечною і навіть корисною за рахунок сечогінного ефекту.

Раніше ми розповідали, яка кава садить серце.

Розчинна кава – це не просто порошок, а результат складного технологічного процесу. Для його виробництва кавові зерна спочатку обсмажують, потім подрібнюють та заливають гарячою водою. Отриману концентровану витяжку сушать, перетворюючи на дрібні гранули чи порошок.

Існує кілька видів розчинної кави:

  • Порошковий – найпростіший і найпоширеніший;
  • Сублімований – заморожується та висушується у вакуумі, завдяки чому зберігає більше аромату;
  • Гранульований – одержують із порошку, повторно зволоженого та сформованого в гранули;
  • Рідкий концентрат – зустрічається набагато рідше, але теж є різновидом розчинної кави.

Чим відрізняється розчинна кава від натуральної

Основна відмінність – у складі та смаку. Розчинну каву часто роблять із кавової сировини нижчої якості: це можуть бути пошкоджені або недозрілі зерна, а іноді навіть відходи від виробництва меленої кави. Саме тому її смак відрізняється від свіжомеленої і вона менш насичена.

Крім того, для посилення аромату виробники можуть додавати ароматизатори як натуральні, так і синтетичні. Тому розчинна кава пахне по-іншому і нерідко має “хімічну” нотку.

Корисність розчинної кави: що говорить наука

Незважаючи на репутацію “некорисного напою”, у розчинної кави є і плюси:

  • Має легкий сечогінний ефект, допомагає організму позбутися зайвої рідини.
  • Економічний – ціна розчинної кави нижча, ніж у зернової.
  • Швидко готується – не вимагає турки чи кавоварки.

У помірних кількостях її можна вживати навіть при набряках, проте важливо не перевищувати рекомендоване дозування – 1-2 чашки на день.

Шкода розчинної кави: кому варто бути обережним

Розчинна кава може вимивати кальцій із організму. Це особливо небезпечно для людей похилого віку, адже нестача кальцію сприяє розвитку остеопорозу та болю у суглобах.

Також напій дратує слизову оболонку шлунка. Людям з гастритом, виразкою або іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту рекомендується відмовитися від нього повністю або проконсультуватися з лікарем.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Міжнародна організація надає до 42 тисяч гривень українцям: на подання заявки є сім днів

Частина українців можуть отримати грошову допомогу в межах нової програми від міжнародного фонду ERC. Як…

25/07/2025 15:55
  • Новини

Цибуля зберігатиметься до весни – ось чим треба посипати цибулини: несподіваний прийом

Щоб цибуля добре зберігалася до весни, досвідчені овочівники дали просту пораду. Для багатьох вона здасться…

25/07/2025 14:48
  • Новини

В Україні будуть по-новому перевіряти димарі і вентиляційні канали: скільки доведеться заплатити

Від справного димаря чи вентиляційного каналу залежить не лише комфорт, а й безпека. Несправність може…

25/07/2025 13:31
  • Новини

З 1 серпня Укрзалізниця змінює правила купівлі і повернення квитків (оновлено)

В Укрзалізниці повідомили, що з 1 серпня буде змінено порядок придбання і повернення квитків на…

25/07/2025 12:16
  • Новини

Доплати до пенсії після 70 років: кому з пенсіонерів підвищать виплати, а хто залишиться без надбавки

Які пенсії та надбавки встановлені до виплат пенсіонерам, які досягли 70 років у 2025 році.…

25/07/2025 11:55
  • Новини

Сарана атакує південь України: що відомо, у чому загроза та які ще регіони у зоні ризику

У липні мешканці південних регіонів України зіткнулися з масштабним нашестям перелітної та єгипетської сарани. Чи…

25/07/2025 10:57