Статті

Як роблять сучасну каву без кофеїну

Тому був винайдений особливий продукт – декофеїнізований, який зберігає смак та аромат напою, але при цьому практично не містить кофеїну. У статті розповімо про особливості його виробництва.

Особливості кави, в якій немає кофеїну

Найчастіше такий напій роблять з арабіки, оскільки вона містить менше кофеїну, ніж робуста. А значить, і прибирати цю речовину із зерен простіше та швидше. У магазинах можна придбати декофеїнізовану каву в зернах, мелену і розчинну. При декофеїнізації з зерен також видаляють інші речовини, через що смак і аромат готового напою стають простіше. Також багато варіантів декаф мають більш виражену кислинку, ніж звичайна 100% арабіка, а в післясмаку напою часто з’являються нотки хліба або трави. Якщо ж безкофеїновий напій приготовлений зі свіжообсмажених ретельно відібраних зерен, ці нюанси смаку та аромату практично непомітні, хоча вартість кави без кофеїну на сайті в цьому випадку повністю відповідає високій якості продукту.

Основні технології виробництва

Є кілька способів видалення кофеїну:

  1. Прямий. Зерна трохи обробляють парою або деякий час вимочують у підігрітій воді, а потім замочують на кілька годин у спеціальному розчині. Хімічна речовина входить у реакцію з кофеїном, зв’язуючись із нею. Після цього добавку видаляють, випаровуючи зерна ще кілька годин. Більшість недорогих напоїв виробляють саме таким чином.
  2. Непрямий. Зерна вимочують у нагрітій воді, а потім із цієї ж води за допомогою розчинника видаляють кофеїн. У трохи очищену рідину знову поміщають ті ж зерна і знову вимочують. Процедуру повторюють щонайменше 10 разів. А оскільки з води видаляється тільки кофеїн, то олії та інші мікроелементи в рідині і кавових зернах, що занурюються в неї, залишаються. Цей спосіб вважається сучаснішим, але дорогим.
  3. Швейцарська. Схожий на непряму з тією різницею, що кофеїн з води видаляється за допомогою вугільного фільтра, а не хімічного розчинника. Такий метод виробництва безкофеїнового напою ще дорожчий за попередній.
  4. За допомогою діоксиду вуглецю. Зріджений CO2 під тиском близько 300 атмосфер відіграє роль розчинника. Процес дуже дорогий, тому використовується лише найбільшими виробниками безкофеїнового напою.

Щоб дізнатися, яким саме способом була виготовлена та чи інша кава без кофеїну, яку можна купити, наприклад, на MAUDAU, треба вивчити упаковку продукту. Якщо на ній немає потрібної інформації, відвідайте сайт виробника.


*на правах реклами

Новое на сайте

  • Новини

Стартує видача нової гуманітарної допомоги для українців: де отримати

Благодійна організація дає безкоштовні гуманітарні набори. Хто і де може отримати допомогу?

13/05/2024 08:35
  • Новини
  • Пенсійна справа

Якщо пенсіонери цього не зроблять, то виплату пенсії буде припинено — попередження від Пенсійного фонду

Деяких пенсіонерів тимчасово позбавили пенсійних виплат. З чим це пов'язано і що можна зробити.

13/05/2024 07:50
  • Новини

Свята та народні прикмети 13 травня – що категорично заборонено робити цього дня

13 травня в Україні святкують Всесвітній день меланоми, Всесвітній день кульбаби, Міжнародний день хумусу та…

13/05/2024 06:35
  • Новини

Змітуть зі столу за лічені хвилини: найсмачніша та найоригінальніша закуска з кабачків

З кабачків можна приготувати не тільки ікру, а й безліч різних страв, серед яких є…

13/05/2024 05:31
  • Новини

Незвичайне застосування олії в плодовому саду: ваші дерева вам точно скажуть «спасибі»

Кожен садівник знає, як складно боротися із шкідниками у плодовому саду. Але є один хитрий…

12/05/2024 22:57
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 13 травня

13 травня очікується дощ у центральних, східних, місцями західних областях України.

12/05/2024 21:53