Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПеред Великоднем подорожчають утридорога: експерти назвали продукти, які рекордно зростуть у ціні

Перед Великоднем подорожчають утридорога: експерти назвали продукти, які рекордно зростуть у ціні

Этот материал также доступен на русском языке
Цього року українці святкуватимуть Великдень 16 квітня. Як завжди, перед святами ціни на продукти починають дорожчати. Експерти розповіли, які саме продукти помітно додадуть у ціні та що краще купити заздалегідь.

Про це говориться у прогнозі економістів для KP.UA.

Зазвичай до великодніх свят найбільше дорожчають яйця та м’ясо. Минулого року ціни були просто рекордними, деякі продуктові позиції коштували на 50 або на 100% дорожче.

За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, цього року зростання цін на цю категорію продуктів буде невеликим – не більш як на 10-15%.

Але підвищення цін торкнеться інших продуктів. Так, економіст Андрій Мартинюк вважає, що перед Великоднем подорожчають не лише м’ясо та яйця, а й овочі, фрукти, хліб, крупи.

“Справа в тому, що вартість овочів і фруктів прив’язана не лише до Великодня, а й до сезону. Вони дорожчатимуть доти, доки на ринок не прийдуть вітчизняні овочі з відкритого ґрунту. Причому подорожчання може бути суттєвим – плюс 15-20% до сьогоднішніх цін”, – повідомив Мартинюк.

Своїми прогнозами поділився аналітик компанії “Центр біржових технологій” Максим Орищак. Він вважає, що у квітні варто чекати підвищення на 10-15% борошна, на 7-10% – молочних продуктів, також піднімуться ціни на овочі та фрукти.

“Причому погано навіть не те, що продуктовий кошик подорожчає до свята, а те, що ціни підвищаться і найімовірніше закріпляться”, – зазначив аналітик.

Тому українцям радять по можливості вже зараз почати робити харчові запаси, щоби заощадити сімейний бюджет.

Якщо ви плануєте самостійно пекти паски, вже зараз можна купити борошно, родзинки, олію. Ковбасні вироби та м’ясо не пропадуть у холодильнику, також заздалегідь можна купити і яйця.

Звичайно, кожен орієнтується на свій гаманець, але якщо є можливість заощадити, то чому б це не зробити.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про зростання цін на два популярні овочі і чому пенсіонерам доведеться про них забути.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні