Середа, 26 Червня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія за інвалідністю: чи можна відновити виплати?

Пенсія за інвалідністю: чи можна відновити виплати?

Этот материал также доступен на русском языке
Нагадаємо, що на період воєнного стану процедуру встановлення та подовження інвалідності значно спрощено.

«Я отримував пенсію за інвалідністю 3-ї групи в місцях позбавлення волі. Звільнився у березні 2024 року і пенсію одразу перестали платити. У соцслужбі сказали, що закінчився термін дії МСЕК. Але згідно із законом, дія довідки МСЕК автоматично подовжується на весь час воєнного стану. Нині мені нема за що жити, як бути в цій ситуації?»

Андрій, лист надійшов на електронну пошту

Про подовження інвалідності

Це питання дещо виходить за межі пенсійної теми, але в уряді дійсно неодноразово підкреслювали, що на період воєнного стану процедуру встановлення та подовження інвалідності значно спрощено.

Зокрема, якщо у період дії воєнного стану людині потрібно пройти повторний огляд, але вона не має можливості цього зробити, – можна пройти огляд пізніше – протягом шести місяців після припинення (скасування) воєнного стану.

Строк дії попередньої довідки і всі пов’язані з нею соціальні виплати подовжуються на весь цей період. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів №225*. Як наголошують в Міністерстві охорони здоров’я, якщо в Пенсійному фонді або структурних підрозділах з питань соціального захисту населення немає інформації про зміну або відмову в подовженні інвалідності, вважається, що ця інвалідність подовжується на весь період дії воєнного стану і ще на шість місяців після його скасування або припинення. За людиною зберігаються усі соціальні виплати. Додаткові документи або інші записи в наявних довідках не потрібні.

Що може піти не так?

З другого боку, якщо вчитатися в зазначену постанову більш уважно, то там написано дослівно:

«Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення».

Тобто орган, що виплачує пенсію або державну допомогу, може чіплятися саме за останні слова. Простіше кажучи, треба довести, що можливість направлення на медико-соціальну експертну комісію з тих чи інших причин поки що відсутня. Хоча це дещо суперечить інформації, яку вище наводить МОЗ.

***

Ми не знаємо всіх обставин вашої справи, скільки вам років, чи маєте стаж, яким є стан здоров’я. Якщо людина ще не досягла пенсійного віку і не має групи інвалідності, то за логікою держави вона мала б, принаймні, стати на облік до центру зайнятості. Але, очевидно, що для початку варто спробувати оскаржити дії органу, що припинив виплату пенсії або державної соціальної допомоги.

Вважаємо, що на час дії воєнного стану ви мали б і далі отримувати виплати з інвалідності навіть за умови, що поки що не пройшли повторний огляд МСЕК.

*Постанова Кабінету Міністрів «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України» №225 від 8 березня 2022 року

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні