Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯк збільшити розмір пенсії: експерти звернули увагу на «хитрий» прийом

Як збільшити розмір пенсії: експерти звернули увагу на «хитрий» прийом

Этот материал также доступен на русском языке
Виходячи на пенсію за віком, кожен українець сподівається отримувати гідні виплати, але за перших розрахунків у багатьох опускаються руки.

Але є невелика хитрість, яка допоможе збільшити пенсійні виплати. Хоча використовувати цей прийом можуть тільки ті, хто народився на початку року або наприкінці.

Про це повідомляють фахівці “Соціальної платформи”.

Для того, щоб звернутися за призначенням пенсії, громадяни України мають термін – три місяці з дати настання відповідного віку. У Пенсійному фонді радять розпочинати процедуру оформлення пенсії раніше, щоб встигнути зібрати всі документи. Але саме це і може зіграти поганий жарт.

Раніше ми розповідали, що буде з пенсією, якщо під час воєнного стану закінчився термін дії банківської картки.

До фахівців за допомогою звернулася мешканка Вінницької області, якій 14 січня виповнилося 60 років, але заяву на призначення пенсії вона написала у грудні. У підсумку для розрахунків за основу їй взяли середню заробітну плату за три роки, що передували саме даті подання заяви, а не досягнення 60-річчя.

Виходить, що якщо особа починає отримувати пенсію з 2023 року та подає заяву у грудні 2022 року, для нарахування пенсії враховуватиметься середня заробітна плата за 2019-2021 роки (включно). А це означає, що розмір пенсії буде нижчим, оскільки середня зарплата по країні у 2022 році вища, ніж у 2021 році.

Але якщо заявку подають у 2023 році, то враховуватиметься заробітна плата за 2020-2022 роки, яка може бути вищою. Це саме стосується й наступних років. Отакий простий прийом допоможе хоч трохи, але збільшити розмір пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні