Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯк відбувається перерахунок пенсій – роз'яснення Пенсійного фонду

Як відбувається перерахунок пенсій – роз’яснення Пенсійного фонду

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні з 1 квітня заплановано перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, але підвищені виплати вони зможуть отримати лише у червні.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті ПФУ.

Варто зазначити, що пенсії автоматично перерахують працюючим пенсіонерам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та на 1 березня 2023 року придбали 24 місяці страхового стажу, або тим, хто відпрацював менше 24 місяців, але від призначення або попереднього перерахунку пенсії пройшло пройшло два роки.

При цьому працюючим пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років, такий перерахунок буде здійснено у разі, якщо вони досягли пенсійного віку.

Розмір підвищення пенсій після перерахунку кожного пенсіонера буде індивідуальним. У формулі для обчислення страхової пенсії збільшується коефіцієнт страхового стажу або коефіцієнт страхового стажу та заробітної плати (при доцільності).

“Розмір підвищення залежить від того, який страховий стаж вже має людина і який заробіток отримувала у період роботи”, – йдеться в повідомленні.

Перерахунок пенсій провадиться 1 квітня 2023 року. Але підвищення відбудеться після того, як до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування надійдуть відомості про сплату єдиного внеску за І квартал 2023 року (очікуваний термін – травень). Тобто орієнтовно в червні пенсіонери, які мають право на перерахунок, отримають збільшені розміри пенсійної виплати та доплату за попередні місяці, починаючи з 1 квітня.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як визначається розмір пенсії за втратою годувальника.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні