П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВ українців з'явилася можливість збільшити страховий стаж для пенсії: як це зробити

В українців з’явилася можливість збільшити страховий стаж для пенсії: як це зробити

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні для виходу на пенсію потрібно мати необхідну кількість стажу, 2023 року – це понад 30 років. Причому до 2028 року він збільшуватиметься. Але в українців з'явилася можливість самостійно накопичити стаж і працювати при цьому необов'язково.

“Якщо я звільнилася з попередньої роботи, а на нову ще не влаштувалася, чи можу я сплатити добровільні внески за ці кілька місяців, щоб не втрачати стаж?” – Запитала українка.

У Пенсійному фонді відповіли, що можливість сплати добровільних внесків за себе або на користь третіх осіб, реалізована як у законодавчій, так і практичній площині.

«Ви вже можете скористатися таким правом у будь-який зручний для вас час. Для цього необхідно зайти на веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України www.portal.pfu.gov.ua, вибрати опцію “Договір на добровільну участь”, заповнити форму та сплатити добровільний внесок», – розповіли в ПФУ.

Розмір та періодичність сплати добровільного внеску людина визначає самостійно.

Але слід зазначити, що для того, щоб до страхового стажу було віднесено один повний місяць, сума добровільного внеску має бути не меншою за розмір мінімального страхового внеску, який становить 22% від мінімальної заробітної плати, зараз це 1474 грн.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як подати заяву на перерахунок.

Нове на сайті