П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниВ уряді змінили порядок виплати та призначення пенсій: кого торкнуться нововведення

В уряді змінили порядок виплати та призначення пенсій: кого торкнуться нововведення

Этот материал также доступен на русском языке
В уряді спростили процедуру одержання пенсії деяким категоріям українців.

Це прописано у відповідному проекті закону №8198, який було ухвалено у цілому.

За словами народного депутата від “Євросолідарності” Олексія Гончаренка, проект закону підтримали 274 народні депутати.

Отримання пенсій спростили для громадян, які не проживають або проживають на тимчасово окупованій території або в регіонах, де відбуваються бойові дії, та отримали право на пенсії.

Тепер вони можуть отримати виплати без затримок незалежно від термінів звернення до Пенсійного фонду, адже раніше для всіх були встановлені обмежені часові рамки.

Заяву на призначення пенсії потрібно було подати не пізніше трьох місяців із дня досягнення пенсійного віку. Ті, хто подає заяву пізніше, втрачають частину виплат.

Такі правила діятимуть під час воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення.

Українцям, які перебувають у тимчасовій окупації або у зоні активних бойових дій та не можуть вчасно подати документи для оформлення пенсії, виплати нараховуватимуть з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку або встановлення інвалідності медико-соціальною експертизою.

“Це дуже підтримає громадян, які проживають на окупованих територіях та у зоні бойових дій, і дозволить їм отримати належні пенсійні виплати”, – додав депутат.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у березні було проіндексовано виплати ще одній категорії українців – підвищення становило 1500 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні