П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниХто із пенсіонерів зможе отримати на 50% більше – у Пенсійному фонді...

Хто із пенсіонерів зможе отримати на 50% більше – у Пенсійному фонді назвали щасливчиків

Этот материал также доступен на русском языке
У 2023 році через війну підвищення пенсій буде здійснено лише у березні, також деяким категоріям українців перерахунок перенесли на квітень та липень. Але збільшити свої пенсії громадяни можуть самостійно, для цього потрібно виконати лише одну умову.

Отже, йдеться про пізніший вихід на пенсію. Пенсіонери, які після досягнення 60 років та за наявності необхідної кількості стажу ухвалять рішення відмовитися від пенсії та продовжувати працювати, то при виході на пенсію їм буде встановлено надбавку за надстаж.

Не потрібно плутати з отриманням пенсії та суміщенням роботи, тоді як працюючий пенсіонер має право на перерахунки.

Для підвищення пенсії потрібно відмовитися від виплат та продовжувати працювати.

Згідно зі статтею 29 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за пізнішого призначення пенсії її основний розмір збільшується: на 0,5% — за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку при відстроченні виходу на пенсію на строк до п’яти років та на 0,75% — за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, що настає за місяцем досягнення пенсійного віку, якщо відстрочка становить понад п’ять років.

Виходить, що відстрочення пенсії на рік дає збільшення до пенсії у розмірі 6%, на два роки — 12% і так далі. Якщо ж відстрочка, наприклад, на 6 років, то основний розмір пенсії зросте на 54% порівняно з тим, який міг би бути спочатку.

Тобто якщо ви після 60 років ще пропрацюєте хоча б 6 років, то основний розмір пенсії збільшиться на 54%.

Але слід зазначити, що надбавка за надстаж у грошовому еквіваленті може виявитися мізерною, якщо у пенсіонера основний розмір пенсії невеликий. Тому, перш ніж відмовлятися від пенсії, дізнайтесь про її розмір. Якщо вона трохи більша за мінімальну, то краще отримувати пенсію і продовжувати працювати.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, кому доведеться працювати до 63 років.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні