П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнцям пояснили, як не втратити частину пенсії під час її оформлення

Українцям пояснили, як не втратити частину пенсії під час її оформлення

Этот материал также доступен на русском языке
У Пенсійному фонді роз'яснили українцям, у яких випадках та у які терміни подавати заяву на призначення пенсії за віком невигідно.

До фахівців звернулася українка зі скаргою, що якщо подати заяву на призначення пенсії раніше хоч би на місяць до досягнення пенсійного віку, то можуть призначити меншу суму.

У ПФУ відповіли, що пенсія за віком призначається від дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за призначенням відбулося не пізніше трьох місяців з дня настання такого віку. Водночас днем звернення за призначенням пенсії вважається день ухвалення органом, який призначає пенсію, відповідної заяви. Якщо заява про призначення пенсії подається через портал послуг Пенсійного фонду, то днем звернення за призначенням пенсії вважається дата реєстрації на веб-порталі заяви разом із сканованими копіями документів.

Звернутися за призначенням пенсії можна будь-коли після виникнення права на пенсію, але не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку. Для призначення пенсії за віком застосовується середня заробітна плата в Україні за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. Тому, якщо звернення на призначення пенсії було подано у грудні, а пенсія призначається із січня, то для обчислення розміру пенсії враховують середню заробітну плату за 2019-2021 роки, тобто за три роки, що передують року звернення за її призначенням.

А ось, якби заява була подана у січні 2023 року, тоді б для її обчислення було враховано вже нову та високу середню заробітну плату за 2020-2022 роки. Тому при оформленні пенсії обов’язково звертайте увагу на ці нюанси, а також не затягуйте з поданням заяви. Інакше пенсійні виплати почнете одержувати пізніше. Йдеться про три місяці після досягнення 60 років. Якщо ви не встигнете подати заяву у цей термін, то пенсію призначать пізніше.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що деяким українцям хочуть істотно урізати пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні