П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПерерахунок пенсії: в чому різниця для працюючих і непрацюючих пенсіонерів?

Перерахунок пенсії: в чому різниця для працюючих і непрацюючих пенсіонерів?

Этот материал также доступен на русском языке
Зазвичай після перерахунку пенсій у наших читачів виникає багато запитань. Чому в одних розмір пенсії, хоч ненабагато, але виріс, а в інших він взагалі не змінився? Як саме відбувається перерахунок виплат для працюючих та непрацюючих пенсіонерів і від чого залежить розмір доплат?

«Намагаюся зрозуміти механізм перерахунку пенсій. Потрібна ваша допомога.
Я знаю, що при оформленні пенсії її величина є добутком трьох чисел:

– середньої зарплати по Україні за три минулі роки;
– деякого коефіцієнта, який обчислюється виходячи з індивідуальної зарплати людини та її співвідношення із середньою зарплатою по країні;
– коефіцієнта стажу.

За якою формулою відбувається розрахунок зазначених даних для тих, хто далі працює, і для тих, хто припинив трудову діяльність?

Раїса Миронюк, лист отримано електронною поштою»

Про формулу розрахунку пенсії і прожитковий мінімум

Формулу розрахунку основного розміру пенсії за віком ви описали досить точно. При цьому щодо кожної складової, звичайно, є безліч окремих нюансів. Але в контексті цього питання важливо розуміти, що і для працюючих, і для пенсіонерів, які не працюють, ця формула залишається незмінною. Тобто вона в обох випадках є однаковою.

Різниця при розрахунку пенсії працюючих і непрацюючих пенсіонерів залежить від інших параметрів. У деяких людей розмір мінімальної пенсії, а також надбавки за понаднормовий стаж прив’язаний до прожиткового мінімуму. Коли прожитковий мінімум підвищують, то автоматично непрацюючим людям перераховують пенсію в тій частині, яка від нього залежить. Працюючим пенсіонерам пенсії у такому разі не перераховують. Коли людина звільняється, то пенсію перераховують з урахуванням актуальнішого прожиткового мінімуму, який діє на момент звільнення. Такий самий механізм діє щодо тих, у кого мінімальна пенсія за віком залежить від розміру мінімальної зарплати по країні.

Про мінімальну пенсію для людей з повним стажем

Схожою є ситуація і з новими доплатами, які залежать від стажу та віку. Для наочності нагадаємо, що з 1 грудня у осіб, які молодші за 70 років, при стажі у жінок 30 років і у чоловіків 35 років загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути нижчим за 2500 гривень. У кого пенсії до грудня були нижчими, то їх мали підтягнути до вказаного розміру. Але це стосується лише непрацюючих громадян. Для працюючих залишилися колишні розміри. Вони можуть бути переглянуті лише у разі звільнення.

Насправді сьогодні різниця у розмірах пенсій працюючих і непрацюючих пенсіонерів несуттєва. Якщо людина має сили та можливість працювати, то краще працювати, особливо у цей непростий час. Найчастіше звільнення не зможе вплинути на розмір пенсії радикально. Але все ж таки важливо пам’ятати, що при влаштуванні на роботу про це потрібно відразу повідомити Пенсійний фонд. В іншому разі відбудеться переплата пенсії, яку потім почнуть вираховувати.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні