Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаВиправлення у трудовій книжці: у Пенсійному фонді пояснили, як не залишитися без...

Виправлення у трудовій книжці: у Пенсійному фонді пояснили, як не залишитися без стажу для пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
У Пенсійному фонді України роз'яснили нюанси виправлення помилок у трудовій книжці та як це впливає на оформлення пенсії.

У ПФУ звернулася жінка із запитанням: «У трудовій книжці, яка була оформлена ще за радянських часів, виправлено моє ім’я (Наталія на Наталя), і в кутку трудової книжки є запис із виправленим печаткою вірити. Я збираюся на пенсію.Чи правильно зроблена поправка? Як має бути виправлене ім’я, щоб врахувати стаж за трудовою книжкою?»

Фахівці Пенсійного фонду відповіли, що трудова книжка – це основний документ, що підтверджує стаж роботи людини до 1 січня 2004 року. У той же час прізвище, ім’я, по батькові, людину (ПІБ), зазначені в трудовій книжці, повинні відповідати ПІБ за паспортом. У разі розбіжностей щодо написання ПІБ до трудової вносяться зміни. Порядок заповнення трудових книжок визначено Інструкцією щодо порядку ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту України від 29.07.1993 №58.

Так, згідно з п. 2.13 Інструкції, зміна запису, зокрема про ім’я, вноситься на першій сторінці трудової книжки: однією рискою закреслюють ім’я, внесене з помилкою, та записують правильне. На внутрішній стороні обкладинки вказують відповідні документи, які є підставою для внесення змін, які засвідчуються підписом керівника чи уповноваженого органу та печаткою підприємства чи печаткою відділу кадрів.

Під уповноваженим органом слід розуміти відділ кадрів або інший підрозділ установи, що здійснює оформлення працівників, або відповідальну особу установи, на яку згідно з посадовою інструкцією покладено обов’язок ведення трудових книжок працівників.

Зміна запису про ПІБ людини провадиться роботодавцем або уповноваженим ним органом за останнім місцем роботи на підставі документа людини (паспорта, свідоцтва про народження тощо), із зазначенням номера та дати документа.

Таким чином, для правильного виправлення імені необхідно звернутися до роботодавця, з яким людина на сьогоднішній день перебуває у трудових відносинах.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як призначають пенсію медпрацівникам.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні