Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниУ пенсіонерів можуть забрати частину пенсії: у Пенсійному фонді повідомили, кого це...

У пенсіонерів можуть забрати частину пенсії: у Пенсійному фонді повідомили, кого це торкнеться

Этот материал также доступен на русском языке
Частину пенсії можуть забрати у тих пенсіонерів, у яких виникла переплата з їхньої вини. Переплата пенсії - це сума пенсії (з урахуванням надбавок, підвищення, суми індексації та інших доплат до пенсій), виплачена з різних причин понад розмір, визначений законодавством.

У Пенсійному фонді попередили, що однією з основних причин виникнення переплат є невчасне повідомлення органів Пенсійного фонду про працевлаштування. Зокрема, у разі працевлаштування пенсіонера проведення перерахунку у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за наднормативний страховий стаж, законодавством не передбачено.

Також непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, встановлюється надбавка у розмірі 150 грн.

У разі працевлаштування виплата вказаної надбавки припиняється. При призначенні (перерахунку) пенсії особі повідомляють про її обов’язок у разі працевлаштування протягом 10 днів надати дані про це до органів Пенсійного фонду. Якщо пенсіонер самостійно не повідомить про працевлаштування, все одно стане відомо про це.

Оскільки систематично здійснюється звірка даних із державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб — підприємців та виявляється факт працевлаштування.

Щоб уникнути переплат пенсій, а внаслідок цього та відрахувань за пенсіями пенсіонерам необхідно уважніше ставитися до своїх обов’язків та знати, що надмірно отримані кошти доведеться повернути.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Кабміні затвердили порядок дострокового виходу на пенсію.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні