Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУ Кабміні затвердили порядок дострокового виходу на пенсію за станом здоров'я

У Кабміні затвердили порядок дострокового виходу на пенсію за станом здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Достроковий вихід на пенсію можливий не лише при ліквідації підприємства, а й тоді, коли людина за станом здоров'я більше не може виконувати свої обов'язки.

Відповідний порядок затверджено постановою КМУ від 27.12.2022 №1449, пише «Закон та Бізнес».

Так, згідно з порядком невідповідність працівника за станом здоров’я посаді, яку він обіймає, підтверджують:

  • довідка закладу охорони здоров’я з інформацією про висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, зазначеної в журналі запису висновків ЛКК;
  • повідомлення роботодавця про групу інвалідності працівника та його причини або витяг з акта огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальна програма реабілітації;
  • медична довідка про проходження попереднього/ періодичного медогляду працівника певної категорії, видана комісія з проведення медоглядів.

На підставі одного з цих документів роботодавець зобов’язаний перевести працівника за його згодою на іншу роботу – тимчасово або без обмеження строку або скласти акт про відсутність вакансій. Якщо працівник відмовився від переведення, роботодавець має отримати від профспілки згоду на звільнення з п.2 ч.1 ст.40 Кодексу законів про працю.

У свою чергу особа, звільнена на такій підставі і має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, має право звернутися за заявою про призначення пенсії, якщо таке звільнення відбулося не раніше ніж за 1,5 роки до досягнення пенсійного віку .

До заяви додається копія документа про виявлену невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я та інші документи, необхідні для призначення дострокової пенсії за віком.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто з українців може отримати допомогу від 900 до 6500 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні