Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниНові вимоги до страхового стажу та індексація пенсії: що зміниться для українців...

Нові вимоги до страхового стажу та індексація пенсії: що зміниться для українців у 2023 році

Этот материал также доступен на русском языке
У 2023 році на українців чекає низка важливих змін, серед яких збільшення пенсійного стажу. Це пов'язано з чинною пенсійною реформою.

В Україні щороку підвищують вимоги до страхового стажу. Ця реформа триватиме до 2028 року, допоки мінімальний поріг не буде на позначці 35 років страхового стажу. Таким чином, із січня 2023 року правила для українців будуть змінені.

Якщо у 2022 році, щоб вийти на пенсію у 60 років, потрібно мати 29 років страхового стажу, то з наступного року знадобиться вже 30 років. У разі виходу на заслужений відпочинок у 63 роки вимагатимуть від 20 до 30 років страхового стажу (у 2022 році потрібно мати від 19 до 29 років).

Також громадяни можуть вийти на пенсію вже після досягнення 65 років. Для цього у 2023 році потрібно мати не менше ніж 15 років страхового стажу.

Слід нагадати, що подати заявку на оформлення пенсії українці можуть онлайн: для цього потрібно скористатися офіційним порталом ПФУ.

Незважаючи на воєнний стан, у 2023 році уряд запланував гроші у бюджеті на проведення індексації.

Йдеться про середнє зростання виплат на 5 відсотків.

Однак у Міністерстві соціальної політики зазначають, що все залежатиме від можливостей державного бюджету. Принаймні поки ніхто індексації пенсій не скасовував.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які документи потрібні для отримання недоотриманої пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні