П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниБезробітних каратимуть: кому доведеться повернути усі отримані гроші

Безробітних каратимуть: кому доведеться повернути усі отримані гроші

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну багато українців залишилися без роботи, тому в уряді намагаються покращити ситуацію на ринку праці. У Кабміні вирішили допомогти таким громадянам освоїти нові професії. Але 24 березня уряд прийняв ухвалу, в якій йдеться про те, що частині українців доведеться повернути гроші назад.

Так, у постанові №264 йдеться про те, що безробітні, які пройдуть навчання і не влаштуються на роботу, повинні повернути всі гроші, витрачені на їх освіту назад державі.

На пошук роботи за новим фахом дається 15 днів.

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що уряд затвердив документ, який розширює коло осіб, які мають право на отримання спеціального ваучера на професійну перепідготовку, підвищення кваліфікації та навчання. Раніше кошти на перекваліфікацію були доступні лише ветеранам війни. Наразі таку можливість мають і інші безробітні.

Безробітний зможе отримати ваучер на 25 тисяч гривень на професійну перепідготовку, підвищення кваліфікації та навчання.

У разі припинення безробітним професійного навчання без поважних причин або відмови працювати за набутою професією безробітний протягом 30 календарних днів після припинення або завершення навчання відшкодовує центру зайнятості, який уклав з ним договір про професійне навчання за сертифікатом на навчання та/або договір про проживання в період навчання, суму витрат на професійне навчання, проживання в період навчання, проїзд до місця розташування навчального закладу або роботодавця та у зворотному напрямку, попередній медичний, психіатричний та наркологічний огляд.

Професійне навчання безробітних фінансується коштами Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування у разі безробіття.

Термін навчання визначається навчальними планами та освітніми програмами і не може перевищувати 10 місяців.

Якщо безробітний проходив навчання, щоб потім зайнятися бізнесом, то протягом 30 календарних днів після здобуття освіти він має відкрити ФОП або зареєструватися як юридична особа.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в уряді вирішили виплачувати солідну допомогу безробітним.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні