Четвер, 4 Липня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіПростіше, але дорожче: які податки готує уряд для мільйонів українців (відео)

Простіше, але дорожче: які податки готує уряд для мільйонів українців (відео)

Этот материал также доступен на русском языке
Кабінет міністрів розробляє нову систему оподаткування, яка торкнеться багатьох громадян нашої країни. У цьому матеріалі розповідаємо, як і коли зростуть державні ставки.

Нещодавно ми розповідали, що в Україні збираються підняти військовий збір з 1,5% до 5% і збільшити ПДВ з нинішніх 18% до мінімум 20%. Але на цьому уряд не зупиняється. Виявляється, є плани збільшити ще й податки для підприємців.

У новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін відповідає на такі запитання: 

  • Які будуть податки платити ФОПи? 
  • Як можна буде відкрити та закрити ФОП?
  • Коли підприємцям підвищать податки?

Чому підвищать податки для ФОПів

Новий етап податкових змін має зачепити саме представників малого бізнесу. Уряд уже розробив нові правила, проте впроваджувати їх будуть поступово.

Наразі в Україні працюють майже 2 млн фізичних осіб, підприємців, тобто ФОПів. Їхня кількість стрімко зростає. 

При цьому в Національній стратегії зазначається, що режим зі спрощеною системою оподаткування “ставить під загрозу” податкові надходження. 

Які зміни оподаткування чекають на ФОПів

  • По-перше, реєструвати ФОП не буде потрібно. Цей статус надаватимуть автоматично після відкриття в банку рахунку зі статусом для ведення підприємницької діяльності. А після закриття рахунку буде припинено і статус ФОП.
  • По-друге, ставки єдиного податку для юридичних осіб третьої групи з 5% будуть поступово збільшувати до 18%. Процес збільшення триватиме три роки, а після трьох років таким юрособам взагалі заборонять користуватися єдиним податком.
  • По-третє, 2 і 3 групу ФОПів планують об’єднати в одну, і вони платитимуть податки в розмірі від 3 до 17%. Наприклад, менше платитимуть підприємці у сфері торгівлі, а більше – ті, хто надають послуги. Підняття ставок також відбуватиметься поступово протягом 3 років.
  • По-четверте, для об’єднаної 2 групи буде обов’язковим використання РРО. А от для 1 групи зменшать кількість сфер діяльності, які можуть перебувати на такій групі.
  • По-п’яте, для виробників сільгосппродукції, юридичних осіб, ставки єдиного податку протягом трьох років будуть також переглянуті в бік збільшення до 18%.

Про те, коли планують внести зміни в єдиному податку і в правилах для ФОПів, розповідає в новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін.

Вас також можуть зацікавити новини:

Обмеження переказів з картки на картку: які ліміти встановить Нацбанк (відео)

Пенсіонерам почали повертати гроші: Пенсійний фонд визнав помилку (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні