П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВ Україні суворо каратимуть за підробку продуктів: порушникам загрожують серйозні штрафи

В Україні суворо каратимуть за підробку продуктів: порушникам загрожують серйозні штрафи

Этот материал также доступен на русском языке
Практично кожен українець хоч раз, але стикався із фальсифікованою продукцією. Особливо багато підробок останнім часом реєструється у молочній галузі. Недобросовісні виробники під виглядом вершкового масла продають продукт, який небезпечно вживати для здоров'я. Але тепер ці горе-бізнесмени нестимуть відповідальність.

Штраф за підробку сільськогосподарської продукції в Україні становитиме 13 мільйонів гривень. Такі суми містяться у ухваленому законі про фальсифікат №3680-д.

Новий документ допоміг удосконалити законодавство в галузі захисту прав на сорти рослин та наблизив його до норм Європейського Союзу про це повідомляє Насіннєва Асоціація України.

Одним із головних моментів визначають значне збільшення штрафів за маркування, упаковку фальсифікованої продукції та використання торгової марки, що зовні нагадує торгову марку іншого виробника. За такі дії громадянину загрожуватиме фінансове покарання у розмірі від однієї до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Наразі ця сума може становити до 6,5 мільйонів гривень. Посадовців чекатиме більший штраф – від п’яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів разом із конфіскацією фальсифікату та обладнання для його вироблення. Крім суттєвого зростання штрафів, закон також:

  • дозволив подавати заявки на реєстрацію сортів онлайн;
  • зменшив строки розгляду документів;
  • впровадив електронні послуги отримання дозвільних документів для ввезення зразків насіння для дослідних цілей;
  • спростив процедури ввезення в Україну вже відомих сортів насіння та посадкового матеріалу;
  • спростив реєстрацію для сортів, які вже зареєстровані в ЄС та США;
  • надала право будь-кому подавати заявку на поширення сорту суспільного надбання.

Як зазначила виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Сюзанна Григоренко, новий закон дозволяє постачати насіння новітніх сортів українським аграріям одночасно з агровиробниками ЄС та США, зокрема, таких стратегічно важливих культур, як кукурудза, соняшник, соя чи лохина. За словами директора НАУ, обговорення щодо законопроекту тривали довго, документ є довгоочікуваним і сподівається, що він стане поштовхом до розробки нових змін, і найголовніше — буде виконано та впроваджено практично. Таким чином, нові зміни суттєво спрощують життя українським аграріям завдяки ліквідації зайвої бюрократії, переходу багатьох процедур в онлайн та впорядкуванню багатьох питань, що стосуються ввезення насіння та матеріалів в Україну.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні