Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіРада дозволила звільняти за родинні зв'язки: хто може втратити роботу

Рада дозволила звільняти за родинні зв’язки: хто може втратити роботу

Этот материал также доступен на русском языке
У роботодавців з'являться додаткові підстави для звільнення працівників. Кого саме можуть звільнити, згідно з новим законом.

В Україні встановили додаткові підстави для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця. Відповідний законопроєкт №7731, який вносить зміни до Кодексу законів про працю України, ухвалила Верховна Рада. Його підтримали 234 народні депутати.

Про це повідомили на сайті Верховної Ради України.

Раніше ми розповідали, кому із працюючих пенсіонерів не підвищили пенсії з 1 квітня.

Відповідно до закону, в Україні можуть звільнити у разі:

  • набрання чинності вироком суду, яким працівник засуджений (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за скоєння злочину проти основ національної безпеки України;
  • недотримання правил внутрішнього трудового розпорядку.

Зокрема, законом пропонується запровадити обов’язкове встановлення правил поведінки працівників на стратегічних підприємствах. За їх недотримання можуть ухвалити рішення про звільнення.

Позбавити роботи можуть за:

  • ненадання працівниками інформації про родичів, які проживають чи зареєстровані на території Росії або на тимчасово окупованій території України;
  • розголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема державної чи комерційної таємниці, та конфіденційної інформації.

Також працівників стратегічних підприємств можуть на законних підставах усувати від роботи на час проведення службових перевірок.

Водночас працівника можуть звільнити у випадках лише за попередньою згодою профспілкової організації, членом якої є. Виняток – якщо розірвання договору здійснюється з прокурором, поліцейськими, працівниками СБУ, Державного бюро розслідувань, антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки України, податківців чи митників. Закон набирає чинності через три місяці.

Вас також можуть зацікавити новини:

Кому і як вважають чорнобильські пенсії: як розібратися у формулах нарахувань

Як реально збільшити пенсію: експерт радить кілька способів, що діють (відео)

Джерело: sud.ua

Нове на сайті