Ключові тези:
Побутує думка, що мед під час нагрівання не лише втрачає свої корисні властивості, а й виділяє дуже небезпечні токсичні сполуки, які шкодять організму. Розповідаємо,чи це справді так і чи можна додавати мед в гарячий чай зокрема.
Раніше ми розповідали, що корисніше пити зранку: чай чи каву.
Насправді після нагрівання мед не стає небезпечним канцерогеном і жодним чином не шкодить здоров’ю. Твердження про те, що нагрітий мед стає отрутою — не більше, як просто міф.
Цей міф поширився через аюрведичне вчення — саме в аюрведисних текстах стверджується, що під час нагрівання понад 40 градусів мед стає токсичним.
Окрім цього, у 2010 році індійські вчені оприлюднили результати дослідження на щурах. Вони встановили, що під час нагрівання в меді утворюється оксиметилфурфурол (ОМФ) – речовина, яка є канцерогеном. Втім, на відміну від щурів, для людини вона не є небезпечною – щоб стати такою, її концентрація має бути значно вища. Зокрема, у кондитерських виробах, джемах і варенні набагато більше оксиметилфурфуролу, ніж у меді.
Ще однією поширеною думкою є те, що через термічну обробку мед втрачає свої корисні властивості. Та це не зовсім так. Мед містить антиоксидантні сполуки та ферменти, які не дуже люблять нагрівання. Але мед також містить антимікробні та протизапальні речовини, яким високі температури зовсім не шкодять. Тобто гарячий чай з медом у разі проблем з горлом чи застудних захворюваннях – саме те, що треба.
Вас також можуть зацікавити новини:
Деякі товари не можна вивозити взагалі, інші - можна вивозити лише за наявності дозвільних документів…
Як держава компенсує літнім людям витрати на газ та інші комунальні послуги. Ключові умови для…
Кабінет Міністрів оголосив про запуск комплексної програми допомоги на холодний сезон. До неї входять як…
Осінь не поспішає йти. Синоптики прогнозують у середу до +14°C.
Сонячна активність стрімко зростає. Чому завтрашній день бути складним для метеозалежних?
Оцифрування трудових. У Держслужбі з питань праці пояснили, що буде зі стажем до 2004 року,…