Ці фрукти і овочі стабілізують рівень цукру в крові навіть без медикаментів: що треба їсти восени

Этот материал также доступен на русском языке

яблука, груші і гранат
Фото: freepik
Сезонні фрукти та овочі можуть бути не просто смачними, а й корисними для контролю глюкози. Розповідаємо, які продукти треба вживати.

Ключові тези:

  • Вісім фруктів і овочів, багатих на клітковину та поліфеноли, допомагають стабілізувати рівень цукру в крові.
  • Дієтологиня радить додавати ці продукти в раціон, щоб зменшити глюкозні піки та покращити контроль інсуліну.

Чимало фруктів та овочів багаті на клітковину й допомагають контролювати рівень цукру в крові. Дієтологиня Емі Браунштейн назвала вісім продуктів, які варто включити у раціон задля стабілізації рівня цукру в крові.

Раніше ми розповідали, які фрукти найчастіше обробляють пестицидами: з чим треба бути обережними.

  1. Яблука

Одне середнє сире яблуко зі шкіркою містить 4 г клітковини, а також поліфеноли. З’ївши одне таке яблуко перед їжею дозволить знизити рівень цукру в крові та інсуліну після неї. Яблука також можна додавати до інших страв: салату, йогурту або вівсянки.

2. Гранат

Пів склянки зернят граната містить 3,5 г клітковини. Вживання цього фрукту не лише сприятиме стабілізації рівня цукру в крові, а й позитивно вплине на показник гемоглобіну A1c. Окрім цього, гранати містять антиоксиданти та поліфеноли, які зменшують оксидативний стрес і сприяють кращому контролю рівня цукру в крові.

3. Груші

Одна середня груша містить 5,5 г клітковини, що становить майже 22% добової норми клітковини, який сприяє підтримці стабільного цукру в крові.

4. Хурма.

Одна хурма містить близько 6 г клітковини. Також вона багата на таніни (один з типів поліфенолу), які пригнічують певні травні ферменти, що беруть участь у розщепленні вуглеводів і зменшують перетравлення та засвоєння крохмалю та глюкози. Завдяки цьому рівень цукру після вживання їжі знижується.

5. Брюссельська капуста.

Одна чашка вареної брюссельської капусти містить 4 г клітковини. Також вона багата на пребіотичні волокна, які виробляють коротколанцюгові жирні кислоти (КЛЖК), що допомагають регулювати вуглеводний обмін, зменшують запалення та покращують чутливість до інсуліну. Подріблену сиру брюссельську капусту можна додати у салат або запекти її для смачного гарніру.

6. Батат.

Один середній батат містить майже 4 г клітковини. Батат має нижчий глікемічний індекс, ніж інші крохмалисті овочі, і повільніше впливає на рівень цукру в крові.

7. Гарбузове насіння.

30 г смаженого гарбузового насіння містить майже 2 г клітковини. Окрім цього, містить корисні жири та білок, які допомагають підтримувати стабільний рівень цукру в крові.

8. Білокачанна капуста.

Одна склянка подрібненої білокачанної капусти містить 2 г клітковини, яка сприяє зниженню резистентності до інсуліну, допомагає регулювати рівень цукру в крові. Включивши її у свій щоденний раціон, можна знизити ризик розвитку діабету 2 типу приблизно на 26%.

Джерело: Verywellhealth

Читайте також:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Перейти на українську версію сайту?