Ключові тези:
Лідія Чернецька з Одеси – колекціонерка екзотичних рослин. У її саду зібрані десятки рідкісних сортів з усього світу.
РАніше ми розповідали, кому можна вживати хурму, а кому краще відмовитися від цих фруктів.
“Ідея вирощувати екзотичні культури з’явилася тоді, коли в мене народилася донечка, — згадує пані Лідія. — Я хотіла дати їй щось смачне й корисне, без хімії. Адже більшість промислових фруктів обробляють препаратами, безпечність яких сумнівна. Тож я вирішила спробувати виростити щось своє — чисте й натуральне”.
Одного разу Лідія побачила у звичайному одеському саду свого знайомого справжній гранат.
“Я не могла повірити, що таке можливо! Побачила кущ, усіяний червоними плодами, і відразу захотіла посадити свій”, — згадує колекціонерка.
Так у саду пані Лідії поселилася перша «екзотика». Згодом з’явилися хурма й ківі. Лідія навчилася прищеплювати рослини, шукала нові сорти в українських спільнотах, а згодом почала обмінюватися живцями із колекціонерами з Канади, Італії, Іспанії, Південної Кореї, та, навіть, Перу й Австралії.
Сьогодні в її саду — одна з найбільших в Україні колекція ківі, понад 40 сортів ківі, до 17 сортів гранату, чимало видів хурми, азиміни (бананове дерево), інжиру, фейхоа, зизіфусу і навіть фісташки.
“Хурма тепер зовсім не примха півдня, — каже Лідія. — Є сорти, які чудово почуваються навіть у центральній Україні. Головне — висаджувати дерево на сонці. У тіні плоди будуть дрібніші й менш солодкі”.
Якщо ви хочете спробувати вирощувати екзотику, пані Лідія радить спочатку трохи почитати про різні види культур. І краще не в інтернет-магазинах, а на спеціалізованих форумах або сторінках досвідчених садівників.
“Важливо купувати саджанці саме у виробників, — пояснює вона. — Тоді можна побачити дорослі дерева й отримати пораду щодо їх догляду. Бо часто в інтернеті продають сіянці — наприклад, гранат із кісточки. А з нього невідомо, який виросте плід і чи буде він узагалі смачний”.
Насправді вирощування субтропічних культур не таке вже й складне. Головне — це обрати добре освітлене місце та забезпечити регулярний полив.
“Головна умова — щоб рослина добре освітлювалася сонечком. Якщо затінити, вона просто відсушує ті гілки, що не отримують світла”, — пояснює пані Лідія.
Сьогодні хурму вирощують по всій території Україні, є навіть сорти, які підходять й для північних областей. Гранат потребує більше тепла, але може рости й у регіонах, де морози сягають до – 10 С, якщо на зиму вкривати молоді пагони.
Останніми роками колекціонерка зацікавилася новими для України рослинами — фісташкою та азиміною. Азиміна морозостійка, може рости по всій території країни, а на смак її плоди нагадують поєднання банану й манго. Фісташка — культура вибагливіша, але перспективна.
“Її важко розмножувати, тому в Україні поки що мало щеплених саджанців. Але якщо дочекатися плодоношення — воно того варте!” — каже Лідія.
Останнім часом попитом користуються хурма, ківі та гранати.
“Люди хочуть замінити старі дерева на щось цікавіше, менш вибагливе й корисне. Є й ті, хто вирощує екзотику, бо не хоче вживати продукти, оброблені хімією. До того ж ці рослини можна утримувати повністю «чистими»”, — розповідає колекціонерка.
Сад пані Лідії — це не просто колекція рідкісних рослин, а символ любові до природи та віри у можливості нашої землі. Її приклад надихає: навіть у звичайному українському садку можна виростити дерева з далеких країн — варто лише спробувати.
Вас також можуть зацікавити новини:
Ольга Леманн
Фото авторки.
Без сонця і з мокрим асфальтом. Синоптики попередили про дощі та нічні похолодання 13 листопада.
Зберігаємо колір і смак. Покрокова інструкція варіння опеньок
Гроші на ліки та тепло для найуразливіших українців. Як працюватиме нова програма уряду?
Нові можливості для економії за 50% від «денного» тарифу 4,32 грн.Чи варто купувати лічильник «день-ніч»?
Після знищення «Артемсолі» українці вимушені купувати переважно імпортну сіль. Але далеко не вся вона відповідає…
Державну компанію, яка є найбільшим виробником електроенергії в країні готують до повного перезавантаження. Причина —…