Ключові тези:
Рання осіння обрізка позбавляє виноград поживних речовин і зменшує урожай.
Обрізати кущі слід після перших морозів і опадання листя, але до промерзання ґрунту.
У південних регіонах обрізають через три тижні після листопаду, у північних — одразу після морозів.
Навесні, коли обрізують виноград, лоза починає «плакати» — з неї витікає сік. Це явище відоме кожному виноградарю. А от восени такого не буває. Здавалося б — обрізуй восени, і справу зроблено. Але не все так просто.
Раніше ми розповідали, як і коли пересаджувати виноград, щоб він прижився.
Відомо, що восени виноград накопичує поживні речовини в багаторічних пагонах — саме це впливає на майбутній урожай. До того ж живці, заготовлені в осінній період, зазвичай міцніші й краще приживаються. Але якщо обрізати виноград занадто рано, відразу після збирання ягід, то він не встигне «віддати» всі поживні речовини в нижні частини куща, оскільки приріст на 85-90 відсотків викидається при обрізці у відходи. А це вже мінус — ми втрачаємо і врожай, і добрі живці.
Тож що робити? Якщо є потреба обрізати виноград саме восени, то краще відкласти обрізку на пізніші терміни, після осінніх заморозків і коли повністю опаде листя. Проте до підмерзання ґрунту трохи почекати: дочекатися перших заморозків і опадання всього листя. Але не зволікати до того часу, коли вже мерзне ґрунт — особливо, якщо виноград вирощується в укривній зоні.
Ще одна порада: якщо виноград не вкриваєте на зиму, то варто залишати довші пагони. Це на випадок, якщо частина бруньок підмерзне — тоді рослина зможе відновитися.
Читайте також:
Розмір житлової субсидії залежить не тільки від доходу домогосподарства, а й від соціальних норм споживання,…
Кожне посвідчення водія, яке видають сервісні центри МВС, містить спеціальні відмітки. Вони вказують на певні…
Якою буде погода в Україні в суботу та неділю? Синоптики зробили детальний прогноз.
Чи буде магнітна буря в суботу. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.
Сучасній людині дуже складно обійтися без смартфона, адже в цьому девайсі зібрано буквально все: є…
Ніжний, ароматний і без жодного грама борошна — торт «Рафаэлло» готується без випікання за мінімум…