Новини

Квашена капуста буде соковитою, хрумкою та смачною: найкращі дні для закваски у листопаді 2025 року

Щоб квашена капуста вийшла смачною, ароматною та корисною, важливо дотримуватися не тільки перевірених кулінарних правил, але й враховувати місячний календар, адже народні традиції не випадково пов’язують якість бродіння з фазами Місяця.

Вам буде цікаво: Надлишок добрив – і капуста згниє: коли припиняти підживлення

Найкращі дні для квашення капусти в листопаді 2025 року за місячним календарем

Згідно з народними прикметами і місячними ритмами, найхрумкіша і соковита капуста виходить, якщо квасити її на Місяць, що росте.

У цей період процеси бродіння йдуть особливо активно, а молочнокислі бактерії працюють максимально ефективно, що забезпечує ідеальний смак та тривале зберігання.

Сприятливі дні для квашення капусти у листопаді 2025 року:

2-5 листопада, 8, 9, 11, 12, 13, 20-25 листопада.

Саме в ці дати капуста добре виділяє сік, активно бродить і набуває насиченого смаку без гіркоти.

Також є ще одна прикмета, яка буквально передається з покоління в покоління. І це правильний вибір дня тижня для квашення капусти. Це має бути жіночий день – середа, п’ятниця чи субота.

Наші пращури помітили, що в ці дні жіноча енергія допомагає капусті стати особливо соковитою, хрумкою і білою, а сама заготівля зберігається без псування до самої весни.

Три поради від досвідчених господинь для ідеальної квашеної капусти

  1. Вибирайте пізні сорти білокачанної капусти, що дозрівають до кінця осені.

Ознаки ідеальної капусти для засолювання:

  • листя біле або трохи кремове;
  • хрустке та соковите;
  • смак — солодкуватий, без гіркоти.

Спробуйте лист на смак перед шатківницею. Якщо він солодкий, капуста підійде для квашення.

  1. Правильна кількість солі. Сіль грає ключову роль у процесі квашення. При нестачі солі починають розвиватися небажані бактерії, які пригнічують молочнокисле бродіння. Якщо ж солі занадто багато, процес ферментації сповільнюється або припиняється зовсім.

Оптимальна кількість солі – 20-25 г (1 столова ложка з невеликою гіркою) на 1 кг капусти.

  1. Гарний настрій. Щоб квашена капуста вийшла ідеальною, під час приготування потрібно бути в хорошому настрої, не сперечатися і не сваритися — «капризна» капуста відчуває енергію господині.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Сонце заспокоїлося: що чекати від магнітного поля Землі 16 грудня

Фахівці з космічної погоди оприлюднили прогноз геомагнітної активності на вівторок. Дані свідчать про спокійну ситуацію…

15/12/2025 21:30
  • Новини

Батарея не сідає: як користуватися смартфоном дуже довго без підзарядки

В умовах частих відключень електроенергії автономність смартфона критично важлива. Продовжити роботу пристрою можна без додаткових…

15/12/2025 20:30
  • Новини

Рада підтримала заміну “копійок” на “шаги”: що зміниться для гаманців українців

В Україні готуються до символічної, але масштабної грошової реформи. Верховна Рада може вже найближчим часом…

15/12/2025 19:30
  • Новини

Ліки подешевшають: на які препарати та чому МОЗ пропонує встановити знижки

Міністерство охорони здоров’я пропонує новий підхід до формування цін на лікарські засоби. Йдеться про систему…

15/12/2025 18:30
  • Новини

Мобілізацію прив’яжуть до «цифри»: коли з’явиться електронний кабінет військовозобов’язаного

Україна переходить до нового етапу мобілізаційної системи, де головну роль відіграватимуть цифрові інструменти. Уже за…

15/12/2025 17:30
  • Статті

Електронна трудова замість паперової: чи можуть українці втратити стаж – роз’яснює експерт

До завершення строку переходу від паперових трудових книжок до електронного формату залишилося близько пів року.…

15/12/2025 17:00