Щоб квашена капуста вийшла смачною, ароматною та корисною, важливо дотримуватися не тільки перевірених кулінарних правил, але й враховувати місячний календар, адже народні традиції не випадково пов’язують якість бродіння з фазами Місяця.
Вам буде цікаво: Надлишок добрив – і капуста згниє: коли припиняти підживлення
Згідно з народними прикметами і місячними ритмами, найхрумкіша і соковита капуста виходить, якщо квасити її на Місяць, що росте.
У цей період процеси бродіння йдуть особливо активно, а молочнокислі бактерії працюють максимально ефективно, що забезпечує ідеальний смак та тривале зберігання.
Сприятливі дні для квашення капусти у листопаді 2025 року:
2-5 листопада, 8, 9, 11, 12, 13, 20-25 листопада.
Саме в ці дати капуста добре виділяє сік, активно бродить і набуває насиченого смаку без гіркоти.
Також є ще одна прикмета, яка буквально передається з покоління в покоління. І це правильний вибір дня тижня для квашення капусти. Це має бути жіночий день – середа, п’ятниця чи субота.
Наші пращури помітили, що в ці дні жіноча енергія допомагає капусті стати особливо соковитою, хрумкою і білою, а сама заготівля зберігається без псування до самої весни.
Ознаки ідеальної капусти для засолювання:
Спробуйте лист на смак перед шатківницею. Якщо він солодкий, капуста підійде для квашення.
Оптимальна кількість солі – 20-25 г (1 столова ложка з невеликою гіркою) на 1 кг капусти.
Читайте також:
Фахівці з космічної погоди оприлюднили прогноз геомагнітної активності на вівторок. Дані свідчать про спокійну ситуацію…
В умовах частих відключень електроенергії автономність смартфона критично важлива. Продовжити роботу пристрою можна без додаткових…
В Україні готуються до символічної, але масштабної грошової реформи. Верховна Рада може вже найближчим часом…
Міністерство охорони здоров’я пропонує новий підхід до формування цін на лікарські засоби. Йдеться про систему…
Україна переходить до нового етапу мобілізаційної системи, де головну роль відіграватимуть цифрові інструменти. Уже за…
До завершення строку переходу від паперових трудових книжок до електронного формату залишилося близько пів року.…