Щоб квашена капуста вийшла смачною, ароматною та корисною, важливо дотримуватися не тільки перевірених кулінарних правил, але й враховувати місячний календар, адже народні традиції не випадково пов’язують якість бродіння з фазами Місяця.
Вам буде цікаво: Надлишок добрив – і капуста згниє: коли припиняти підживлення
Згідно з народними прикметами і місячними ритмами, найхрумкіша і соковита капуста виходить, якщо квасити її на Місяць, що росте.
У цей період процеси бродіння йдуть особливо активно, а молочнокислі бактерії працюють максимально ефективно, що забезпечує ідеальний смак та тривале зберігання.
Сприятливі дні для квашення капусти у листопаді 2025 року:
2-5 листопада, 8, 9, 11, 12, 13, 20-25 листопада.
Саме в ці дати капуста добре виділяє сік, активно бродить і набуває насиченого смаку без гіркоти.
Також є ще одна прикмета, яка буквально передається з покоління в покоління. І це правильний вибір дня тижня для квашення капусти. Це має бути жіночий день – середа, п’ятниця чи субота.
Наші пращури помітили, що в ці дні жіноча енергія допомагає капусті стати особливо соковитою, хрумкою і білою, а сама заготівля зберігається без псування до самої весни.
Ознаки ідеальної капусти для засолювання:
Спробуйте лист на смак перед шатківницею. Якщо він солодкий, капуста підійде для квашення.
Оптимальна кількість солі – 20-25 г (1 столова ложка з невеликою гіркою) на 1 кг капусти.
Читайте також:
У його книгах оживають русалки, відьми та чорні коти, а поряд — солдати, окупанти та…
Мільйони за кордоном і невідомо скільки в окупації. Фахівець назвала актуальні демографічні цифри на кінець…
Які свята відзначаємо у листопаді? Цей місяць поєднує важливі духовні, державні та професійні дати —…
Якщо ви втратили документи про право власності, не поспішайте панікувати. Мін'юст роз'яснив, як швидко та…
Куряче м'ясо в Україні буде дорожчати. Експерти пояснили чому і наскільки.
Сусіди посадили дерева вздовж паркану, і тепер гілки заважають. Що робити, якщо домовитись не вдається?…