Новини

Яку капусту треба їсти щодня: експерти назвали найкориснішу

Ключові тези:

  • Капуста — один із найкорисніших овочів, але не всі її види однаково цінні для організму.
  • Експерти порівняли найпопулярніші сорти капусти та визначили, яка з них має найбільше користі.
  • Деякі види допомагають серцю, інші — травленню чи схудненню, тому важливо знати, яку обрати.

Капуста — один з найпопулярніших овочів, який приносить багато користі організму. Розповідаємо, який з видів капусти, на думку експертів, найкорисніший.

Раніше ми розповідали, який виноград корисніший — чорний чи білий.

Білокачанна капуста

Одним з найпопулярніших видів капусти серед споживачів є білокачанна. Втім, за словами експертів, це відносно бідний за своїм складом овоч. Таку капусту найкраще їсти сирою — у такому виді вона містить найбільшу кількість вітаміну С.

Червонокачанна капуста

Ця капуста дуже подібна за складом до білокачанної, але містить особливий пігмент, що забарвлює листя. Він не тільки робить капусту дуже гарною, а й є корисним для тих, хто страждає на серцево-судинні захворювання, адже зміцнює стінки судин.

Броколі

Це найкорисніший вид капусти, який містить каротин і багато рослинних білків – ці речовини блокують утворення холестерину. Перевагою такого виду капусти є те, що на відміну від качанних побратимів, броколі не викликає зайвого газоутворення.

Цвітна капуста

Цей близький родич броколі має багато білків і вітамінів у складі, тому є дуже корисним. Окрім того, цвітна капуста — дієтичний овоч. Втім, її не рекомендують вживати людям з сечокам’яною хворобою.

Брюссельська капуста

Брюссельська капуста містить втричі більше рослинного білка, ніж білокачанна. Окрім цього, у ній багато потрібного організму вітаміну С і калію, корисного для серцево-судинної системи. Мінусом є те, що при неправильному приготуванні капуста може гірчити. Щоб цього уникнути, потрібно при варінні просто додати у воду сіль або лимонний сік.

Пекінська капуста

Пекінська капуста містить багато амінокислот, калій і магній. Її сік має бактерицидні властивості, через що вона особливо корисна при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Низький вміст клітковини не викликає метеоризму і підвищеного навантаження на шлунок.

Кольрабі

Цей вид капусти багатий вітамінами А, С, вітаміни групи B, кальцієм. До складу кольрабі входить також тартронова кислота, яка перешкоджає утворенню жиру з вуглеводів. Тому кольрабі корисна при дієтичному харчуванні. Також вона:

  • сприяє поліпшенню роботи печінки;
  • загоєнню виразок;
  • підвищує апетит;
  • очищає від шлаків і токсинів;
  • знижує рівень холестерину в крові.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі в неділю, 14 грудня

Чи буде магнітна буря в неділю. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.

13/12/2025 22:21
  • Новини

Прасування займатиме вдвічі менше часу: просто покладіть це на прасувальну дошку

Щоб швидко й без зусиль випрасувати одяг, не обов’язково витрачати години біля праски. Потрібно просто…

13/12/2025 21:47
  • Новини

На зняття готівки клієнтами «ПриватБанку» накладено обмеження: що треба знати

Клієнтам "ПриватБанку" нагадали про чинні обмеження на зняття готівки. Пояснюємо, які суми дозволені залежно від…

13/12/2025 21:16
  • Новини

До отримувачів субсидій і пільг прийдуть з перевірками: кого це стосується

Пенсійний фонд нагадує: для призначення або підтвердження права на субсидії й пільги можливе складання спеціального…

13/12/2025 20:40
  • Новини

Не бояться морозів і дають високий урожай: чотири найкращих сортів груш

Не всі груші однаково витривалі до морозів, але є сорти, які стабільно дають урожай навіть…

13/12/2025 19:21
  • Новини

Великий лінивий голубець у духовці: найкращий пісний рецепт

Дотримуйтесь посту? Візьміть до уваги цей надзвичайно простий рецепт великого голубця. Пальчики оближете!

13/12/2025 16:50