На пенсії - Живемо!

Що консервувати у жовтні: 10+ ідей для вигідних заготовок

Этот материал также доступен на русском языке

грибы
Жовтень щедрий на дари природи, які відмінно підійдуть для банок. Від капусти до гарбуза ділимося ідеями, що консервувати зараз.

Ключові тези:

  • Жовтень – вигідний час для заготівель: Ціни на овочі та фрукти ще доступні, але вже починають рости перед зимою. Це останній шанс зробити запаси із максимальною економією.
  • Що консервувати: У жовтні варто звернути увагу на гриби, цибулю, капусту, квасолю, буряк, зелені помідори, гарбуз, горіхи, яблука, груші та ягоди – вони чудово зберігаються та приносять користь у холодний сезон.
  • Коли консервувати за місячним календарем: Найкраще робити заготовки з 22 по 31 жовтня — у період місяця, що росте. Особливо вдалим цей час буде для квашення капусти.

Що закрити до банків до кінця жовтня

Робити запаси на зиму в жовтні набагато економніше. Ближче до зими споживчий кошик суттєво подорожчає. Отже, що можна консервувати цього місяця.

Гриби

Розпочався сезон дощів, і разом з ним прийшла пора грибників. Найкраще для консервування та маринування годяться печериці та опеньки.

Цибуля

Цей маринований вітамінний коктейль не лише вбереже нас від застуд узимку, а й чудово доповнить смак м’ясних, рибних страв і різноманітних овочевих салатів.

Капуста

Хрустка квашена, капуста по-корейськи, капуста пелюстками – рецептів її приготування надзвичайно багато. Зараз капусту можна придбати за вигідною ціною.

Зелені помідори

Визріти зелені помідори вже не встигнуть, але любителів гостренького – порадують. Їх можна консервувати у томаті, з часником, зеленню, фарширувати овочами тощо.

Квасоля

Найсмачнішими бобові виходять у томаті. Взимку квасолю можна додавати до борщу, теплих салатів та м’яса.

Буряк

Цей поживний овоч відмінно смакуватиме і маринованими пелюстками, і у вигляді ікри.

Гарбуз

До середини весни гарбуз легко знайти у будь-якому супермаркеті. Для шанувальників цього овочу радимо запастися ним у маринованому вигляді.

Горіхи

Вродили горішки? З них можна приготувати чудове варення або смачні козинаки для онуків.

Яблука та груші

Компоти, варення, повидло, джеми – чудове джерело вітамінів у холодну пору року, а шматочки фруктів відмінно смакуватимуть в ароматній зимовій випічці.

Ягоди

Калина, шипшина, глід, горобина, обліпиха, виноград – не варто нехтувати їх заготовкою на зиму. Вони містять багато корисних речовин, які зміцнюватимуть наше здоров’я протягом холодів.

Щоб запаси на зиму добре зберігалися

За місячним календарем у жовтні сприятливими для консервування та маринування продуктів вважаються дні зростаючого місяця — з 22 по 31 жовтня. Саме цей період найкращий для квашення капусти: вона вийде хрумкою, ароматною й добре зберігатиметься всю зиму.

А ось 21 жовтня краще утриматися від будь-яких заготовок — цього дня місяць переходить у нову фазу, тож продукти можуть швидко зіпсуватися або втратити смак.

Читайте також:

Вибухнуть або зіпсуються: які банки з консервацією в жодному разі не можна перевертати

Синоптики попередили про різке похолодання в Україні: де чекати заморозків

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?