Новини

Цю рибу варто їсти частіше: названо шість найкорисніших видів

Ключові тези:

  • Науковці назвали шість видів риби, які містять найбільше вітаміну D і корисних жирів для здоров’я серця та мозку.
  • Ці види риби накопичують вітамін D завдяки сонячним променям і є справжнім суперфудом для імунітету.
  • Дізнайтеся, яку рибу радять дієтологи включати до раціону, аби підтримати здоров’я шкіри, кісток і нервової системи.

Риба — один із найпотрібніших продуктів у раціоні людини. Вона багата на білок, Омега-3 жирні кислоти, вітаміни та мікроелементи, що підтримують здоров’я серця, мозку й шкіри. Розповідаємо про шість найкорисніших видів риби, які варто регулярно додавати до меню.

Раніше ми розповідали про чотири отруйні продукти, які ми їмо щодня.

За інформацією Національного інституту охорони здоров’я США, є шість видів риби, які плавають близько до поверхні води та поглинають сонячні ультрафіолетові промені, завдяки чому у них накопичується такий потрібний для організму вітамін D.

Райдужна форель

Одна порція (85 г) райдужної форелі містить 16,2 мікрограма вітаміну D, що забезпечує 81% добової норми вітаміну. Також ця риба багата на корисні жири, білок та інші вітаміни. Окрім цього. вона дуже ніжна на смак.

Скумбрія

Скумбрія містить майже стільки ж вітаміну D, як і райдужна форель. Окрім цього, вона багата на Омега-3 жирні кислоти, знижує ризик серцевих захворювань, деменції та хвороби Альцгеймера.

Лосось

Порція лосося містить 14,2 мкг вітаміну D. Більше цього вітаміну саме в дикому лососі, а не у фермерському. Окрім цього, лосось містить вітаміни групи В, необхідні для росту клітин, відновлення ДНК, здоров’я мозку та нервової системи.

Сардини

Порція із двох сардин містить 1,2 мкг вітаміну D. Також ця риба багата на Омега-3 жирні кислоти, вітаміни групи В, білок і кальцій.

Тунець

У порції тунця – 1 мкг вітаміну D. Окрім цього, як свіжий, так і консервований тунець багаті на вітаміни D та A, а також білок. Втім, не варто забувати, що тунець містить ртуть – важкий метал, який з часом може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям. Тому потрібно обмежити його вживання, а краще – надавати перевагу іншим видам риби, вагітним жінкам і тим, які годують грудьми.

Оселедець

Порція оселедця містять 4,5 мкг вітаміну D. Також ця риба багата на білок, кальцій, фосфор, калій і корисні жири. Втім, варто пам’ятати, що маринований оселедець має вищий вміст натрію, ніж свіжий – тому його потрібно уникати людям з високим кров’яним тиском.

Джерело: Verywellhealth

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі в неділю, 23 листопада

Чи буде магнітна буря в неділю. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.

22/11/2025 21:47
  • Новини

Плакати необов’язково: як легко нарізати цибулю без сліз

Нарізання цибулі не обов’язково має супроводжуватися сльозами — достатньо знати, звідки береться подразнення і як…

22/11/2025 21:12
  • Новини

Мінус тисяча гривень за газ: хто зможе зекономити на платіжці у грудні

Витрати на газ для частини українців у грудні зменшаться. Хто зможе заплатити менше.

22/11/2025 20:39
  • Новини

З 1 грудня частині українців підвищать соцвиплати: хто отримуватиме більше

Щомісячні соціальні виплати для частини українців зростуть уже з грудня. Кабмін ухвалив важливе рішення.

22/11/2025 19:33
  • Новини

Весняні морози будуть абрикосам не страшні: просто внесіть це підживлення у листопаді

Щоб абрикоси пережили березневі морози й дали щедрий врожай, восени їх варто підживити спеціальними розчинами.

22/11/2025 18:26
  • Новини

Домашні сирні палички: простий рецепт найсмачнішої закуски

Хрумкі, ароматні та ніжні всередині — сирні палички стануть ідеальною закускою для сімейного перекусу чи…

22/11/2025 16:45