Ключові тези:
Правильне зберігання консервації залежить від того, які банки можна перевертати, а які – категорично ні.
Банки з металевими кришками на гумці, закатані ключем, обов’язково потрібно перевертати для кращої герметизації й додаткової стерилізації.
Натомість банки з гвинтовими кришками перевертати не можна – це може пошкодити полімерне покриття й спричинити псування консервації.
Правильне використання кришок гарантує довге зберігання заготовок і безпечне споживання взимку.
Сезон консервації триває. Щоб вона вдалася й зберігалася якомога довше, потрібно пам’ятати, зокрема, які банки можна перевертати, а які – категорично ні.
Раніше ми розповідали, через яку сіль злітають кришки у консервації.
Уся річ у кришках. Консервацію з кришками з ущільнювальною гумкою, закритими спеціальним ключем, потрібно перевертати обов’язково. Це робиться для того, аби кришка не злетіла під дією тиску повітря через теплий вміст банки.
Перевернувши такі банки, ви знизите тиск на кришку й дасте змогу консервації рівномірно охолонути, завдяки чому кришка не деформується в процесі.
Окрім цього, така проста діє вважатиметься “додатковою стерилізацією”, адже спершу гаряча консервація покриває тільки частину банки, а після перевертання – усю іншу поверхню.
Після перевертання банки потрібно загорнути й залишити охолоджуватися. Після охолодження їх можна перевертати назад й ставити в місце для зберігання.
Втім, є кришки, використовуючи які, банки перевертати не варто. Це так звані “гвинтові кришки” (твіст-офф), які не потрібно закривати з допомогою закаточного ключа – вони просто закручуються на банці щільно, не даючи повітрю проникнути всередину.
Такі банки в жодному разі не можна перевертати, про що виробник вказує в інструкції на етикетці. Втім, мало хто її читає.
Полімерне покриття кришки після закручування розширюється і герметично закриває банку. Коли консервація охолоджується, всередині виникає вакуум. Саме через нього при відкритті банки з таким типом кришки можна почути тихий хлопок.
Якщо ж консервацію перевернути, то полімерне покриття може постраждати і через надлишковий тиск зростає ризик “вибуху” й псування вмісту.
Вас також можуть зацікавити новини:
Малосольна та пряна скумбрія – це чудовий варіант для святкового столу. А завдяки цьому рецепту…
Новий рік – це не просто дата в календарі, а рідкісний вечір, коли можна дозволити…
Мандарини їдять без шкірки, тому багато людей не переймаються питанням, чи треба їх мити. Зняли…
В українських домогосподарствах зростає ризик отримання великих штрафів за порушення правил користування природним газом. Оператори…
Який Новий рік без подарунків? Волонтерський центр "Гостинна хата" видає новорічні подарунки дітям. Розповідаємо, як…
Уже майже два роки українці отримують окрему платіжку за нову комунальну послугу — технічне обслуговування…